понеделник, 27 октомври 2008 г.

Как се отразява глобалното затопляне у нас?


За последните 15 години България е загубила близо 13% от горите си, увеличен е броят на горещите вълни и рязко е намалено снегозадържането

Все по-честите горски пожари и наводненията у нас са сред резултатите от глобалните промени в климата. За последните 15 години България е загубила близо 13% от горите си, увеличен е броят на горещите вълни и рязко е намалено снегозадържането. За това алармираха от международната организация "Фонд за дивата природа". Според експертите глобалното затопляне се засилва по-бързо от очакванията и трябва да бъдат взети спешни мерки. Природозащитниците предупредиха, че в България трябва да се инвестира във вятърни електроцентрали, а не да се строят нови ТЕЦ-ове, които са основен източник на въглероден диоксид.

Промените в климата в световен мащаб за последните 10 години са довели до увеличаване на природните бедствия с 60%, а броят на пострадалите от тях годишно е повишен от 200 на 270 милиона души.

"В България повечето хора си мислят, че глобалното затопляне е някъде далече на север, може би на юг около тропическия пояс, че наводненията и жертвите, които се случват и виждаме по телевизията всъщност не са само резултат на глобалното затопляне, но когато пряко се замислим и особено, когато пряко съпоставим какъв е бил климата, когато сме били млади и малки човек си дава равносметка, че случващото се, което е към днешна дата е сериозен проблем", посочва Георги Стефанов, ВВФ.

А това, което всеки един от нас може да направи е просто и ефективно - да намали ползването на енергия и горива, да рециклира отпадъци и да посади дърво.

Няма коментари:

Брояч