понеделник, 27 октомври 2008 г.

Горещината намалявала способността на растенията да поглъщат CO2


Заключенията на американските изследователи са базирани върху експеримент с миниатюрни екосистеми

На растенията може да са нужни до две години след изключително гореща година, за да възстановят способността си да поглъщат въглеродния диоксид, сочат резултатите от американско изследване, цитирани от Франс прес.

Заключенията на американските изследователи са базирани върху експеримент с миниатюрни екосистеми - парцели земя с 2,4 м дължина, 1,2 м ширина и 1,8 м дълбочина от прерии в централната част на Оклахома.

За четири години тези екосистеми били пренесени в четири лаборатории с размерите на контейнери, в които светлината, температурата и валежите могат да бъдат контролирани, както и емисиите въглероден диоксид. Две от лабораториитуе били програмирани да възпроизведат условията, откъдето са били пренесени миниатюрните екосистеми. Условията на обекта били наблюдавани в разстояние на седем години.

В другите две лаборатории температурата била повишена с 4 градуса по Целзий през втората година от експеримента. "През анормално горещата година и следващата година двата парцела погълнаха три пъти по-малко количество въглероден диоксид в сравнение с онези, които бяха изложени на нормална
температура", констатират Джей Армоун и колегите му от "Дезърт рисърч инститют" в Рино, щата Невада.

Растителността е важен източник на въглерод. Той функционира благодарение на фотосинтезата, свързана с растежа, и на микроорганизмите, които задържат въглерода в почвата при разлагането на органичната материя.

Покачването на температурата с 4 градуса по Целзий съответства на горната граница на преценките за средното затопляне на земната повърхност до края на века, изказани от Междуправителствения съвет за измененията в климата. Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър".


Източник: http://www.btv.bg

Няма коментари:

Брояч