вторник, 21 октомври 2008 г.

6 устойчиви пестициди в кладенците на почти цяла Америка!


Албукерк, Ню Мексико, 20 октомври 2008-
Широкото използване на химикали и пестициди в Съединените щати е често срещано явление от десетилетия, но наскоро проучвания показват, че ситуацията е много сериозна.

Резултати за една от първите национални проучвания за наличие на хербициди в подпочвените води е публикувано в последния брой на списанието "Journal of Environmental ".

Установени са 6 вида пестициди, които са присъствали във всички подпочвени проби. Независимо от минималните концентрации хората използват тази вода за поливане и директна консумация, което прави ситуацията доста притеснителна.

Но нека се спрем на най-фрапиращият случай! Атразин(също Атрацин)

Един от химикалите атразин (atrazine) води до проблеми с черният дроб, сърцето, и бъбреците при животните. Има данни, че той е причинител на някой видове рак при хората.

През 2004г. атразина е забранен в Европа поради сериозно замърсяване на подпочвените води. Това обаче все още не се е случило в Америка. Всъщност това не е статия за конспирация. Много лесно човек може да научи, че през 2006г. един учен от Агенцията по контрол на замърсяванията е уволнен след опит да свидетелства срещу компанията Syngenta( основен производител на най-използваният хербицид в Америка).. за повече инфо виж http://en.wikipedia.org/wiki/Atrazine


Основната схема на замърсяване

Повече информация:

European Environment Agency (EEA)

IST World обществото

Видео от професор Tyrone Hayes:


Няма коментари:

Брояч