сряда, 22 октомври 2008 г.

Замърсяването в Бургас ще се локализира със спътници


Започва ежедневно мониторингово изследване на атмосферни замърсявания в района на община Бургас на базата на спътникови данни.

Наблюдението ще бъде извършвано по силата на сключен договор на Общината с Института за космически изследвания към БАН, съобщава burgasinfo.

Сензорите на спътниците Terra, Aqua и Aura ще дават информация за състоянието на приземния граничен слой в режим на реално време, ще проследяват разпространението на атмосферните замърсявания на големи разстояния.

Тяхната висока спектрална разделителна способност са достатъчни за откриване и разпознаване на атмосферните замърсявания, коментират учени. Данните от Terra и Aqua са предназначени за наблюдение на земната и водната повърхност.

По тази методика могат да се наблюдават атмосферни замърсявания, причинени от промишлени обекти, в частност от химически заводи, електроцентрали и др. Съществува възможност за наблюдение и идентифициране на нефтени петна и замърсявания от корабния трафик в Черно море.

Информация: news.bg

P.s.

А замърсяването в София, Варна и Пловдив ще се следи със списъци. Когато някой случен минувач усети, че мирише и дори не може да се диша, и ако ако случайно, евентуално този човек намери време, изпраща писмо до Еко Министерството .В срок от 30 дни му изпращат телеграма с благодарност.

Мониторинга си има и страница. Виж ТУК

или директно от общината ТУК

Няма коментари:

Брояч