четвъртък, 11 септември 2008 г.

Акция на Greenpeace срещу АЕЦ Белене


Природозащитниците от "Грийнпийс", българската коалицията "АЕЦ БелеНЕ!" и международната организация CEE Bankwatch Network сезираха еврокомисаря по въпросите на конкуренцията Нели Крус заради тръжните процедури, свързани с изграждането на АЕЦ "Белене". Екоактивистите от 18 български и две международни организации настояват Брюксел да проведе разследване, след като стана известно, че близо 1 млрд. евро от инвестициите за обекта ще бъдат поделени от компании подизпълнители без търг. Организациите настояват да се изясни дали това не противоречи на европейските закони за конкуренцията.

Природозащитниците протестираха вчера пред Министерския съвет, след като в края на миналата седмица лично премиерът Сергей Станишев направи първа копка на строежа на новата атомна централа. В края на август стана известно, че подизпълнителите на строителството на АЕЦ "Белене", които ще работят с руската "Атомстройекспорт", ще си поделят дейностите без търг и няма да бъдат избирани с процедура по Закона за обществените поръчки.

"Разпределянето на пари без търг води до корупция", заяви вчера експертът по ядрената енергетика на "Грийнпийс" Ян Хаверкапм. Допълни, че на тяхно запитване към НЕК за разпределянето на парите за централата оттам обяснили, че не носят отговорност за това.

Според Хаверкапм, вместо да строи "Белене", държавата би трябвало да инвестира в оптимизация на съществуващата енергийна мрежа и възобновяеми енергийни източници. Като избира ядрената енергетика, България се изправя пред огромен финансов риск, защото не е ясно откъде и дали ще дойдат инвестиции", смята екоактивистът. Екоорганизациите критикуват управляващите, че разпространяват погрешна информация за нуждата от АЕЦ "Белене", а също и за цената на централата.

Правителството и досега не е обявило колко точно ще струва новата централа, по информация на НЕК инвестицията ще достигне 7 млрд. евро. Според природозащитниците не отговарят на истината и твърденията, че централата е напълно безопасна и че Европейският съюз подкрепя проекта.

1 коментар:

Анонимен каза...

АЕЦ Белене е абсолютно неизгоден. Ядрената енергетика в света е в катастрофална криза.

Брояч