понеделник, 29 септември 2008 г.

Слънчев Велосипед!?Отлична новина!




Дизайнерът Мирослав Милевич от лондонската компания Z & Co Design е изобретил икономичен велосипед, задвижван със слънчева енергия, съобщи в. "Дейли мейл".

Яркожълтият "Сайкъл сол" функционира като обикновен велосипед с педали, но има навес, покрит със слънчеви панели.

Когато грее слънце и човек върти педалите, слънчевите лъчи зареждат акумулатор, който осигурява енергия за малък електромотор, скрит в задното колело. В посока напред моторът осигурява скорост до 25 км/час.

Той също така намалява съпротивлението при въртенето на педалите и улеснява колоезденето по пресечен терен.

Изобретателят е казал, че моторът може да се зареди напълно, докато велосипедът е заключен с верига навън в слънчев ден.

Моторът може да се зареди от дневната светлина дори в облачно време, защото слънчевите елементи улавят и най-слабата светлина. През нощта колелото се зарежда с ток от електрическата мрежа.

"Сайкъл сол" сега съществува само като прототип, но изобретателят му планира да го произвежда масово, ако намери производител.

Колелото е като електрически велосипед с тази разлика, че моторът получава енергия от акумулаторна батерия, зареждана със слънчева енергия.

С помощта на превключвател "Сайкъл сол" може да се кара като обикновено колело или като електрически велосипед.

Кормилото е разположено от двете страни на седалката, така че човек може да се вози, удобно облегнат назад.

Колелото лесно се уравновесява. Вътре има трансмисия, която предава движенията на лявата и дясната ръка на предното колело, за да може да се управлява велосипедът. БТА

Няма коментари:

Брояч