понеделник, 29 септември 2008 г.

5 Нови Екопътеки в Смолян


"В Община Смолян съществуват над 35 туристически пътеки", каза Илия Годев, директор на дирекция "Международна дейност и проекти" в Община Смолян.

Той обясни, че не всички екопътеки са изградени от общината, като например Каньонът на водопадите е изграден по проект на РИОСВ. Има и изградени пътеки от неправителствени организации, които работят в сферата на туризма.

"Община Смолян е депозирала проектопредложение по схема за Устойчиво развитие и опазване на биоразнообразието в пограничния регион България - Гърция. Проектът включва създаване на 5 нови екопътеки и рехабилитация на една стара пътека, която е унищожена по време на наводненията през 2005 г.", обясни Годев.

Тази пътека води до Каньона на Киселчовите водопади. Другата екопътека, която ще се изгради е Могилица - защитена местност Падала - село Буката - Минерален извор - Лъджата.

Също така ще бъдат изградени две пътеки, които ще водят до Момчилова крепост. Едната ще тръгва от село Подвис и ще води до археологическата местност "Момчилова крепост". Другата ще тръгва от село Търън, ще преминава през местността Бурето - Требище - връх Янковица - Момчилова крепост.

Илия Годев каза още, че ще бъде реализиран нов туристически продукт. Той ще представлява екопътека, която ще преминава по каньона по река Есенска. Пътеката ще бъде уникална, защото ще съчетава екстремни спортове и посещение на няколко пещери.

"В село Мугла ще бъде изградена екопътека, която ще започне от самото село и ще води до местността Каджи дере. Това място не е известно на туристите, но там има млади хора, които ще развиват туризъм", заяви Годев и допълни, че общината ще продължи да развива туристическата инфраструктура.

Няма коментари:

Брояч