събота, 6 септември 2008 г.

Молдовски завод иска да прави соларни системи у нас


Дали ще влязат молдовски капитали в България навярно скоро ще стане ясно. Първоначалните анонси, които бяха направени в Плевен, са обещаващи. Делегация на бившия съветски военен завод „Топаз", който се намира край молдовската столица Кишинев, беше на проучвателна мисия. Освен в Плевен молдовците планират да изградят заводи в още три града - Силистра и Търговище, а в Шумен предприятието ще е част от изграждащия се технокомплекс.

След срещата между кмета Найден Зеленогорски и генералния директор на приватизираното молдовско предприятие Михаил Владов стана ясно, че са планирани над $20 млн. инвестиции. „В завода ще се произвеждат мощности, които генерират топло- и електроенергия от слънцето и ще се разпростира върху 20-25 декара", уточни завеждащият отдел „Връзки с обществеността" към общината Светлана Костадинова. Повече подробности обаче не бяха дадени, тъй като проектът е още в стадий проучване. На въпроса на вестника дали се предвиждат по-нататъшни разменени гостувания с Молдова, Светлана Костадинова каза, че идеята попада в рамките на вече сключената междуправителствена спогодба, затова не се нуждае от политическа благословия. Финансирането на проекта обаче ще бъде осигурено от правителството на САЩ чрез компанията "Сангри Солар". Дори вече има заявен интерес от испански, австрийски и италиански фирми.

Директорът на „Топаз" Михаил Владов обясни избора на България за „слънчевото" строителство с факта, че активното слънцегреене у нас възлиза на 2700 часа годишно, което прави страната изключително подходяща за производство и ползване на соларни системи. Според Владов за строежа в Плевен ще бъде създаден международен консорциум.

http://svejo.net/home/link_summary/73811-Moldovski-zavod-iska-da-pravi-solarni-sistemi-u-nas



Няма коментари:

Брояч