сряда, 27 август 2008 г.

Бомба с часовников механизъм - Боклуджийската драма


Боклукът на София вони. Отдавна вече не на мръсотия. Мирише на забравени обещания, на корупционни договорки, на политически пазарлъци. Той отдавна не е просто бали със смет, а политика. При това драмата с него вече не е само софийска. Ако до края на годината от столицата не бъдат извозени натрупаните в Ботунец и Кремиковци 690 000 стари бали с отпадъци, страната ни попада под угрозата на сериозни евросанкции. А те ще бъдат плащани от всички българари.

Вчера 27.08.2008г. от ефира на БНТ зам.-кметицата на София Мария Бояджийска обеща на селищата, които ще имат проблеми с отпадъците в бъдеще, да се възползват с предимство от столичния завод за боклука, когато той заработи. Предложението важи обаче само ако сега се съгласят да приемат балите на София.
Проблемът е, че въпросният завод ще отвори врати (ако всичко върви по план) едва през 2011 година. Дотогава един от вариантите, който обаче общината упорито отказва да обсъжда, е пребалиране на натрупаните 690 000 бали, така че поне да не протекат. Ако това се направи сега, те ще могат да издържат още 3 г.
смята бившият зам.-кмет по екологията Милор Михайлов.
Драмата ще ескалира още повече идния юли. Тогава още 50-60 сметища в страната ще трябва да бъдат закрити поради изчерпване на капацитета им, твърдят експерти. И към проблемите с извозването на столичните отпадъци ще се добавят тези на Плевен и десетки други градове, които до момента дори не са започнали построяването на сепариращи инсталации на входа на депата си. "Въпросните инсталации са една директива на ЕС, която малко се обсъжда и почти не се изпълнява. От идната година обаче ще започнат да ни притискат и нищо чудно да започнем да отнасяме глоби и заради нея", каза Михайлов, който си тръгна от Столичната община точно заради нерешения проблем с боклука. Когато този момент настъпи, боклучената криза ще владее далеч не само столицата. Още повече че в София в момента има само две подходящи места за депо - бунтовният Суходол и село Яна, за което все още се разглеждат проекти за построяване на площадка за боклука.
Кризата всъщност бе заложена преди десетина години, когато бе решено части от столичния боклук да бъдат балирани "временно" и да изчакат в този вид до построяването на ново депо за отпадъци. Със затварянето на сметището в Суходол под напора на местните бунтовни екозащитници се оказа невъзможно те да бъдат преместени там за съхраняване. И тъй като у нас временното обикновено трае вечно, ред общински ръководства успяваха да се измъкнат от този проблем с аргумента, че срокът на годността на пакетирания боклук още не е изтекъл. Едва миналата година Пловдив и Карлово се съгласиха да поемат част от него срещу парични компенсации. Но тази година порязаха софиянци за нов договор. Екологът на областта Христо Минков се оплака, че карловци още си чакат обещаните от държавата пари, задето са приютили извозените 80 000 тона отпадъци през 2007 г.

Източник:Стандарт

Няма коментари:

Брояч