събота, 6 септември 2008 г.

Огнен ад в Рила, 1200 дек. до сега са изпепелени


БЛАГОЕВГРАД. Рила е на път да стане пустиня от пепел, след като трети ден планината гори. Огънят лумна в сряда следобед и вчера обхвана над 1200 дка горски масиви и треви в местността Аризманица под Царев връх. Най-вероятната причина за стихията е паднала мълния.
218 души се борят с огъня на 1800 метра надморска височина. Към пожарникарите се присъединиха над 100 полицаи. В гасенето участват горски, служители на Национален парк Рила и работници на благоевградската общинска фирма "Биострой".
Благоевградският кмет Костадин Паскалев поиска спешно вертолети от министъра на извънредните ситуации Емел Етем. От Генщаба обещаха да изпратят военна техника, която да помогне за овладяването на пламъците.
Владимир Симеонов

На два пъти пожарът бе почти потушен, но силният вятър разгаряше огнищата. Вчера към 14,30 ч огънят бе ограничен на север и на изток. Вятърът обаче доведе до разрастването му на запад. 150 души с кирки и резачки се мъчеха да правят просеки, за да спрат пламъците. Специална 25-тонна машина пристигна от София и също бе качена в планината, за да помогне за просеките. Теренът е много стръмен, на места наклонът е над 45 градуса, това затруднява действията ни, обясниха огнеборци.

Няма коментари:

Брояч