сряда, 24 септември 2008 г.

Гробница във въздуха



"Химически екватор" в атмосферата разделя замърсения въздух в Северното полукълбо от сравнително чистия на юг. Това разкритие беше направено в Сингапур от британски еколози от университета в Йорк. Петдесеткилометровата ивица над Тихия океан е ясно забележима в безоблачни дни и е с близо четири пъти завишено съдържание на въглероден оксид, предава агенция Ройтерс.

Образуването на "химическия екватор" е резултат от комбинираното действие на природните фактори и дейността на човека - силните бури действат като помпи, издигайки замърсения въздух високо над повърхността, където той остава достатъчно дълго, за да окаже влияние върху климата, обясняват учените.

Откритието разби по-раншна теория, според която облачната линия, опасваща Земята, е резултат от срещането на пасатните ветрове от Северното и Южното полукълбо. Надеждите на изследователите са то да им помогне при изработването на по-точни модели за симулация на движението на замърсения въздух, което на свой ред да улесни оценяването на реалните последствия от човешката дейност.

Няма коментари:

Брояч