четвъртък, 10 април 2008 г.

Поредните апетити към Иракли - райското местенце
Новини»09.04.2008 Дават 1000 дка за кариера до Иракли


Терен от 1000 дка близо до морето, по-голямата част от който се състои от частни земи и който попада в екомрежата "Натура", ще се проучва за кариера за скално-облицовъчни материали. Предложението е на министерството на екологията и вече е внесено в Министерския съвет, а фирмата, която ще проучва терена и после иска да кандидатства за концесията за добив, е хасковската "Барон" ООД.
Земите са разположени между с. Емона, Иракли и курорта Елените. Освен че са част от зона за защита на птиците, те влизат и в територията, върху която лично министърът на екологията Джевджет Чакъров забрани извършването на строежи и други стопански дейности, сред които "промяна на предназначението и начина за трайно ползване на земите и горите", както и "добив на пясък". Сега пак Чакъров е одобрил проекта за проучване на подземни богатства. За случая сигнализираха представители на собствениците, чиито терени попадат в нарочената за проучване зона. Информацията беше потвърдена от кмета на Несебър Николай Димитров и от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).
Компанията, която ще прави проучванията, е избрана след конкурс. Обявата за него е била публикувана още през 2005 г. в два национални всекидневника. Дружеството "Барон" е било единствен кандидат.
Забраната за стопанска дейност, която в момента важи и за въпросните 1000 дка, беше издадена от екоминистъра през юли 2006 г. след протест на еколозите срещу проектите за изграждане на вилни селища на Иракли. Първоначално тя беше едногодишна, след което Чакъров я удължи до края на юли тази година.
Според подготвената процедура за проучвания на подземни богатства теренът ще бъде предоставен на частната компания за срок от една година. През този период тя ще проучва има ли скалнооблицовъчни материали, които биха могли да бъдат добивани. След това същата компания би могла да кандидатства за концесия и за създаването на кариера. Собственикът на "Барон" Иларион Чилингиров потвърди пред "Дневник", че е кандидатствал за правото за проучване, а след това има намерение да кандидатства и за концесия.
"В МОСВ е получено становището на община Несебър и предложението за проучването е внесено в Министерския съвет в понеделник", съобщи пред "Дневник" директорът на "Земни недра и подземни богатства" в ековедомството Тодор Димитров. По думите му е възможно предложението да бъде гласувано още на заседанието на правителството в четвъртък.
Община Несебър се обявява против перспективата да се прави кариера. Кметът Николай Димитров обясни, че от общината са върнали няколко писма до министерството по проекта. В първото се подчертава, че местност Емонски ливади не съществува. След проверка в кадастралния план се оказало, че въпросният терен всъщност е място, известно като Пальо Манащеро. След като се е установило къде точно ще се прави проучването, кметството е дало категорично отрицателно становище. "Евентуалното разработване на залежи ще се отрази изключително неблагоприятно върху местообитанията в този район. Сериозно сме обезпокоени от тази възможност", се казва в официалния отговор на общината.
Собствениците на терени, които попадат в посочената местност, са твърдо против проекта. Ако след една година Министерският съвет разреши концесията, частната земя ще може да бъде изкупена принудително. "Това е начин земите ни да бъдат откраднати на смешни цени", коментира председателката на сдружението на собствениците Донка Китанова. Тя обясни, че в момента земите в района се търгуват срещу 200 - 250 евро на кв.м, а при принудително отчуждаване очакваната цена би била стотинки. В събота собствениците организират обществен протест на Иракли и Емона.
Преди около две години в района на община Несебър имаше друг подобен случай, когато частна компания получи концесията за добив на пясък в Слънчев бряг в района на Инджейското блато, в което попадаха 180 частни парцела.
Според Тодор Димитров от МОСВ проучването и евентуална бъдеща добивна дейност на облицовъчни материали в района няма да навреди на зоните от "Натура", защото на фирмата са дадени конкретни указания кога и с каква ефективност да работи. Освен това практиката показвала, че от проучвани 1000 дка при наличие на находище концесия се издавала за не повече от 100 - 200 дка.

източник: dir.bg

Няма коментари:

Брояч