неделя, 30 ноември 2008 г.

Хиляда огледала край Севиля ще генерират ток за 11 000 къщи




В пустошта на Южна Испания, на около 30 км от Севиля, инженери и техници бавно разполагат на специални площадки над 1000 огледала. Всяко от тях е с размера на половин тенис корт, което прави манипулациите бавни и трудни. А когато те приключат, след няколко седмици ще бъде отбелязана важна крачка напред в търсенето на възобновяеми източници на енергия, писа в. "Гардиън". Огледалата са част от най-голямата в света соларна инсталация с кула, при която технология огледалата отразяват слънчевата светлина към кулата и загряват намиращата се в нея вода. По план проектът на стойност 80 млн. евро трябва да заработи през януари и като начало да генерира 20 мегавата електричество, което е достатъчно за захранването на 11 000 къщи.

Според мнозина тази технология, известна като концентрирана слънчева енергия (КСЕ), е по-проста, по-евтина и по-ефикасна при улавянето и оползотворяването на слънчевата светлина от фотоволтаичните панели. За съжаление тя работи добре само там, където небето е чисто задълго, а слънцето грее силно. От тази гледна точка пустошта на Андалусия е идеално място и Испания се надява комплексът PS20 да докаже бързо ефикасността си.

"Слънчевата радиация, достигаща Земята, е 10 000 пъти повече от консумираната енергия", казва Хосе Домингес Абаскал, главен технолог на испанската енергийна компания "Абенгоа", която стои зад проекта. "Слънчевата енергия има огромен потенциал." Компанията е изградила и по-малка тестова площадка с капацитет 11 мегавата, която работи вече две години. Новият комплекс е на площ, колкото 100 футболни игрища, и разполага с 1255 огледала, наречени хериостати, всяко по 120 кв.м. Те следят движението на Слънцето и насочват лъчите му в концентриран вид към върха на 160-метрова кула в центъра на полето. Там тя загрява вода до над 1000 градуса по Целзий, а парата задвижва турбина и генерира електричество.

Много испански компании вече са тръгнали по пътя на "Абенгоа" и залагат на КСЕ. На различни места в страната са одобрени над 50 проекта, а до 2015 г. страната трябва да генерира поне 2 гигавата чрез тази технология, което далеч надвишава националните цели за производство на чиста енергия. Испански компании вече изнасят технологията в Мароко, Алжир и САЩ. "КСЕ е в началото на истински бум", казва Хосе Луис Гарсия от испанското поделение на "Грийнпийс". Според него чрез използването й страната може лесно да надмине заложените от ЕК цели от 40% чисто електричество до 2020 г. и да произвежда по този начин над 50% от нужната й енергия.

Проектът PS20 може да послужи като основа за друг, още по-амбициозен, който да работи 24 часа в денонощие, обяснява Абаскал. При него 50% от добитото през деня електричество ще загрява стопена сол, която през нощта ще произвежда електричество. "Абенгоа" тества технологията на площадка в Гранада и вече е в състояние да "складира" 8 часа слънчева енергия в резервоари с 28 000 тона сол, загрени до над 220 градуса по Целзий.

Източник:http://www.dnevnik.bg

1 коментар:

Анонимен каза...

Какви работи правят хората. В сръвнение с тях, от БГ сме направо смешни.

Брояч