събота, 6 септември 2008 г.

WWF идват в България с чудодеен Еко бус


София – Международната природозащитна организация WWF включи и България в „климатичното турне”, което тръгна от Унгария и ще премине през повечето източноевропейски страни в следващите седмици. Екипът на WWF ще обиколи София, Пловдив, Варна и Бургас. Турнето е част от кампанията за промените в климата, която WWF провежда през тази година.

Турнето се осъществява със специален автомобил, оборудван със слънчеви панели и малка вятърна централа, които го захранват по време на престоя му. Той носи на борда си информационна палатка, както и велоергометър, с който хората могат да проверят колко много енергия е необходима, за да се захрани една обикновена крушка например.

Автомобилът разполага и с екран, на който ще се показва поредицата на WWF „Наблюдатели на промените в климата”. Известни като Climate Witnesses, това са хора от цял свят с различни професии, възраст и интереси, които са забелязали признаци, че климатът се променя. Ще бъдат представени разказите на първите трима български наблюдатели.

Ще бъде излъчен и телевизионният клип, музиката за който беше дарена от британската рокгрупа Рейдиохед за кампанията на WWF в България. Ще бъде представен и един от хибридните автомобили, които вече се предлагат на пазара и отделят по-малко парникови газове от обикновените коли. По време на турнето ще има време за игри и състезания. Наградите са различни продукти, които вече са на пазара и помагат да се пести енергия и да се ограничат емисиите парникови газове.

„Климатичното турне” на WWF ще може да се види на следните места между 10 и 19 часа:
- 6 септември, събота, Пловдив, пл. „Централен”
- 7 септември, неделя, София, до езерото Ариана
- 9 септември, вторник, Бизнес парк София
- 13 септември, събота, Бургас, пл. „Тройката”
- 14 септември, неделя, Варна, Амфитеатъра под Пантеона

„Климатичните аномалии се случват тук и сега. Можем да ги спрем”, е основният мотив в кампанията на WWF. Тя е разработена про боно от рекламната агенция «Огилви енд Мейда София» и е подкрепена безвъзмездно от над 50 български медии и партньори.

Няма коментари:

Брояч