събота, 6 септември 2008 г.

Някой се гласи да изсече 200 дек. гори на Витоша!


Анонимен инвеститор планира да разшири ски зоната в природния парк "Витоша".
За това алармираха от коалицията неправителствени организации "За да остане природа в България".
От там алармират, че неизвестният засега предприемач има намерението да изсече над 200 декара гори и да урбанизира 300 декара високопланински пасища в екотериторията.
Съгласно действащия план за управление на природния парк "Витоша" обаче строителството на нови ски съоръжения е забранено, припомнят от „За да остане природа в България".
За строителните дейности там от коалицията разбрали в писмо, което получили по пощата. То било адресирано в бял плик, но без посочен обратен адрес. В него била приложена карта на планирана ски зона на Витоша.

Проучване на картата показало, че върху територия едва от 4 кв.км ще бъдат разположени изключително голям брой съоръжения.

Изграждането на 29 писти, 17 лифта и 6 влека влиза в плановете на анонимния инвеститор.

Той е планирал 7 нови лифта и да удвои километрите на пистите.
По план към съществуващите 12 км ще добави нови 13 за писти. 8 километра от старите писти пък ще бъдат премодифицирани.

Заради новите писти ще бъдат изсечени минимум 200 дка смърчови гори и урбанизирани 300 дка високопланински пасища, притесняват се от "За да остане природа в България".

Ски зоната се планира на границата на Торфения резерват и резервата Бистришко бранище, които се охраняват най-строго и достъпът на хора в тях е забранен.
Прави впечатление, че инвеститорът в ски зоната смята напълно да избегне района на хижа "Алеко".
Съществуващият кабинков лифт от "Симеоново" се планира да стига само до долната част на пистата "Витошко лале". Предвидена е и нова "кабинка" от "Драгалевци" до стената над хижа "Алеко".
От декември 2007-а всички работещи ски съоръжения на Витоша са собственост на фирмата „Витоша ски" АД. Тя е свързана с концесионера на ски зоната Банско - "Юлен" АД.
В ръководството и на двете фирми е вписан един и същ човек - Петър Георгиев Петров. И двете фирми са собственост на офшорни компании, така че не е ясно кой фактически стои зад тях, поясняват още от организацията.

Няма коментари:

Брояч