събота, 6 септември 2008 г.

Положението на Рила е сериозно


Четвърти ден в Рила планина вилнее горски пожар. Тази сутрин Кризисният щаб задейства процедура по искане на 3 хеликоптера, които да се включат в гасенето на огъня. Изпратено е писмо до Министерството на извънредните ситуации.

Направени са постъпки пред държава от Европейския съюз за предоставяне на специализирани вертолети. Осигурена е площадка за кацане на машините-Карталска поляна. Те ще зареждат вода от язовир "Калин" или от язовир "Дяково".

Огънят бушува на 1800 метра надморска височина в местността "Аризманица". Засега няма опасност за вилните зони и за резервата "Парангалица".

Борбата с пожара се ръководи от главен комисар Николай Николов. Огнената стихия е овладяна от север, изток и юг.

Само на западния фронт вятърът създава проблеми и там са съсредоточени основните сили. Пламъците са "захапали" още 50 дка през изминалата нощ и така засегнатата територия в Национален парк "Рила" вече е 1350 дка.

Горят сухи треви, иглолистни гори и торф. Гасаческите групи са затруднени от тежкия терен, на места наклонът е 60 градуса, както и от променливия вятър.

290 души са в битка с огъня-80 огнеборци от Благоевград, Ихтиман, Самоков, Дупница и Петрич, 25 жандармеристи от София, 30 гранични полицаи от Кюстендил, 20 полицаи, 18 огнеборци и служители от НП "Рилски манастир", горски, служители на Гражданска защита, на "Басейнова дирекция", както и 35 военни. От вчера високо в планината е качена 25-тонна машина, която помага за правенето на просеки.

Няма коментари:

Брояч