събота, 6 септември 2008 г.

Екологичен Рай на Земята?! Да, но в Еко затвора ..в Норвегия !


На 75 км южно от Осло се намира остров Bastoey. Той предлага на своите посетители чисти плажове, изцяло биологична храна, възможности за риболов, езда, разходки за бране на боровинки и къпини, спокойствие и тишина без натрапнически погледи. Не всеки обаче може да бъде гост на Bastoey, тъй като е необходимо да имаш покана... е, не точно, по-скоро влязла в сила съдебна присъда.

Bastoey не е туристическа дестинация, а затвор - първият и единствен екозатвор в света. Тук няма заключени врати, високи огради и бодлива тел. Единствено кокошките са оградени с телена ограда, за да не ги отмъкне някоя лисица. В Bastoey има 115 затворници с всякакви присъди, между които убийци, изнасилвачи, наркотрафиканти.

Според норвежкото законодателство максималната присъда, която може да получи един затворник, е 21 години, а в екозатвора могат да бъдат прехвърлени само затворници, на които им остават максимум 5 години до освобождаване. Според норвежкия министър на правосъдието Кнут Сторбергет "най-важната идея на екологичния затвор е да развие чувство на отговорност у затворника и да го подготви за живота навън", а какъв по-добър похват за това от оформянето на екологично самосъзнание.

Философията, изповядвана в Bastoey, идва от стара индианска поговорка: "Ние не притежаваме природата. Взимаме я назаем и я управляваме с мисъл за нашите потомци". Затова и тук затворниците се учат на уважение към природата и всичко заобикалящо ги. Усвояват нови занаяти и способите на биоземеделието. Всички плодове и зеленчуци в градината се отглеждат без пестициди и изкуствени торове, за земята се полагат много грижи, а отношението към животните е хуманно.

Обитателите на Bastoey се грижат за 200 кокошки, 8 коня, 40 овце и 20 крави. Така, учейки се на биоземеделие и животновъдство, освен че осигуряват собствената си прехрана, затворниците успяват да набавят приходи и за затвора, тъй като излишните хранителни биопродукти се продават на ресторанти от близкия бряг.Около 70% от нуждите от електричество на затвора се покриват от соларни панели, които затворниците сами са инсталирали.

А за студените зимни дни - нафтовата печка е заменена с печка, която работи с дървени стърготини и дърва.В Bastoey има стриктна програма за рециклиране и се рециклира всичко. Така след себе си затворниците не оставят никакви боклуци. От управата на затвора твърдо заявяват, че скоро островът ще стане изцяло въглеродно неутрален.Оказва се също, че екозатворът е много по-евтин от обикновения затвор - не само заради собственото производство на хранителни продукти, осигуряването на приходи от тяхната продажба и енергийната независимост, но и нуждата от охрана е много по-малка.

Всеки ден в Bastoey има петима надзиратели, които държат под око 115-те затворници, докато в обикновен затвор са нужни 2-3 надзиратели за всеки 20 затворници. Въпреки намалената охрана опитите за бягство са сведени до минимум и правилата се спазват, тъй като винаги стои алтернативата - прехвърляне в обикновен затвор.Според Кнут Сторбергет Bastoey е "символ на възможността да се мисли различно", освен това "в дългосрочен план от социална и икономическа гледна точка това е най-евтиният вариант за обществото", защото "каквото правиш на природата, правиш го на себе си, а човекът е част от природата".

Няма коментари:

Брояч