събота, 13 септември 2008 г.

Корабоплаването беше признато за голям замърсител


Комисия на Европарламента иска то също да намали отделянето на СО2


Корабоплаването да бъде включено от 2013 г. в схемата за търговия с квоти за вредни емисии, която беше разработена като част от амбициите на ЕС за ограничаване на отделянето на СО2. Решението беше взето от комисията по промишленост, изследвания и енергетика на Европейския парламент вчера. Приетото решение не беше първоначално включено в оригиналното предложение на Европейската комисия, което засягаше сухопътния и въздушния транспорт.

"Поискахме от комисията да ни предложи как това може да стане", отбеляза пред Ройтерс след вота в комисията евродепутатът Лена Ек, която е неин член. Преди да бъде договорен окончателният вариант на законопроекта, той трябва да бъде съгласуван и одобрен от правителствата на 27-те страни членки.

Подобни решения, подкрепящи борбата с глобалното затопляне, традиционно срещат силното одобрение от европейците. Три четвърти от гражданите на ЕС смятат глобалното затопляне за много сериозен проблем според резултатите от публикувания вчера "Евробарометър", посветен на отношението на жителите в 27-те към екологията.

Няма коментари:

Брояч