петък, 12 септември 2008 г.

Урагана АЙК принуждава евакуация на 1000 000 души



Над 1 милион души, живеещи в крайбрежните райони на щата Тексас, са получили нареждане да се евакуират заради наближаващия ураган Айк, съобщи Асошиейтед прес. За извозване на хората, които не разполагат със собствен превоз, властите са мобилизирали 1300 автобуса.

На жителите в четвъртия по големина американски град, Хюстън, е наредено да останат по домовете си, за да не бъдат блокирани пътищата за евакуация на по-силно застрашените райони.

На жителите на остров Галвестън и полуостров Боливар било обявено, че пренебрегването на заповедта за евакуация "ще бъде равносилно на неизбежна смърт".
Крайбрежният град Галвестон, щата Тексас, рискува да бъде напълно наводнен от урагана Айк, а всеки, който остане в жилища на един или два етажа в града, е изправен пред "сигурна смърт", предупреди Националният център по ураганите на САЩ, цитиран от АФП.

Айк се очаква да навлезе от Мексиканския залив на сушата късно тази вечер или през нощта. Очакват се ураганни ветрове със скорост до 210 км/ч и интензивни дъждове, които заплашват с наводнения. Според експерти от Националната метеорологична служба, Айк е толкова мощен, че тласка пред себе си водна стена с височина 6 метра. В зоната на самия циклон вълните могат да достигнат височина 15 метра. Фронтът на Айк е около 600 километра, което означава, че ще засегне значителна част от южните райони на САЩ - от границата с Мексико в Тексас до Ню Орлиънс в щата Луизиана.

До този момент ураганът Айк вече отне живота на над 100 души. На 30 август Густав удари западната част на Куба със съпътстващи ветрове със скорост от 240 км/ч. Той разруши повече от 140 000 сгради, но официално нямаше съобщения за жертви.

Няма коментари:

Брояч