понеделник, 28 юли 2008 г.

На Рила са готови да стрелят срещу еколозите ни!




Природозащитници настояват, че досега по изграждането на седалковия лифт от хижа "Пионерска" до хижа "Рилски езера" и пътя от Паничище до хижа "Пионерска" са установени нарушения на общо 9 закона, както и че под формата на "противопожарни просеки" досега са изсечени трасетата на три от ски пистите от неразрешената ски зона.

Фотограф: Надежда Чипева
Коалиция "За да остане природа в България" и "Граждани за Рила" организираха днес акция, в която доброволци помагаха на рейнджърите от Паничище да проследят дали автомобилите, които се движат в рамките на Национален парк Рила, имат разрешение. Акцията обаче премина под знака на агресията, след като един от шофьорите на джип, извади картечен пистолет и го размаха пред природозащитиците, съобщи за Дневник Йорданка Динева, от фондация "Биоразнообразие".

"В акцията трябваше да се включи и полицията, но тя не дойде, дойдоха само рейнджърите", добави тя. "Събраха се много доброволци, имаше около 50 човека, всичко вървеше добре, докато този човек не извади пистолета".

По думите й, той е опрял оръжието в главата на един от участниците. С пистолет в ръка шофьорът наредил на всички да легнат на земята и заплашил, че ще стреля, ако екоактивистите не се разпръснат: "лягайте на земята, че ще ви утрепя, 7 години съм лежал в затвора, още ще лежа, но ще ви избия".
Пострадали няма, сигнал е подаден в полицията в град Дупница и органите на реда са пристигнали на хижа Паничище. Очевидци заявиха, че това обаче е станало с голямо закъснение от поне час и половина след инцидента. Все пак мъжът е бил задържан за 24 часа в полицията.

Служителите на Дирекцията на Национален парк Рила нямат правомощия да снемат самоличността на нарушителите и да съставят актове на място, нито да преустановяват нарушенията.

Източник:>в-к Дневник

Няма коментари:

Брояч