четвъртък, 10 април 2008 г.

Търсим помощ от Евродепутати за Рила!

Евродепутат ще оглежда строителството в Рила по покана на еколози

Граждани за Рила

Граждани за Рила" ще връчат на Маргрете Аукен копие от подписката за запазване на Рила, която вече получи подкрепата на близо 100 000 души
Маргрете Аукен ще посети България и планината Рила на 1 март, за да запознае на място с планираното и извършващо се вече изграждане на няколко ски курорта, съобщиха от "Граждани за Рила".

Маршрутът на посещението, което ще протече между 10.00 и 16.00 ч., ще обхване местата в северната част на планината, където в нарушение на директивите на ЕС за "Натура 2000" са планирани за построяване ски курортите "Паничище-Езерата-Кабул" (със строящата се в момента долна станция на лифт от х. "Пионерска" до х. "Рилски езера"), "Говедарци-Искровете-Мальовица ", "Самоков-Боровец-Бели Искър" (т. нар. Супер Боровец), "Долна Баня-Ибър" и "Костенец-Белмекен".

Представители на "Граждани за Рила", неправителствени организации и местните общности ще запознаят депутатката, която е член на групата на Зелените/Европейски свободен алианс и член на Комитета по околна среда, здравеопазване и безопасност на храните и Комитета по петициите към ЕП с мащаба на планираните ски курорти и с катастрофалните последици от тяхното реализиране върху Националния парк "Рила" и "Рила-буфер" (единствената предложена за включване в "Натура 2000" зона, която правителството на България отхвърли поради силния натиск на инвеститорски групировки, възнамеряващи да застроят неповторимата и скъпа на всички българи Рила планина с грандомански ски курорти).

"Граждани за Рила" ще връчат на Маргрете Аукен копие от подписката за запазване на Рила, която вече получи подкрепата на близо 100 000 души.

Няма коментари:

Брояч