събота, 19 април 2008 г.

Климатът се променя с Ужасяваща Скорост!

На везната са 1% от БВП и планетарна катастрофа

Автор: Димитър Събев
Лорд Стърн, който с доклада си преди 18 месеца наелектризира обществеността и даде мощен тласък за световните лидери да изберат пътя на устойчивото развитие, счита, че ситуацията е далеч по-страшна, отколкото е предполагал в предпоставките, върху които е изградил доклада си през есента на 2006 г.

„Недооценихме обхвата на вредите и рисковете от промяната на климата", заявил е Стърн по време на реч в Лондон през тази седмица. „Всички връзки във веригата като цяло са по-лоши, отколкото си мислехме преди няколко години".

Докладът на Стърн с публикуването си и с препоръките, които даде на световната икономика (например автомобили с нулеви емисии в целия свят до 2050 г.) породи аплодисменти и освирквания в различните лагери на дебата за измененията в климата, пише The Independent.

Година и половина след публикацията, лорд Стърн укорява тези, които се съмняват и подновява призива за спешно глобално действие. „Хората, които казаха, че това е преследване на сензация чрез вдъхване на страх, са в дълбока грешка. Ако нещо съм сгрешил, е че бях твърде сдържан. Това, за което играем, е трансформация на планетата".

Емисиите парникови газове нарастват далеч по-бързо, отколкото се считаше преди, тъй като действието на някои фактори по-рано не бе изцяло оценено. В това число се включва изпускането на газ метан от топенето на вечно замръзналите почви в полярните области, окисляването на океаните и гниенето.

Влошаващата се ситуация повишава нуждата за глобално съглашение за намаляване на въглеродните емисии, изтъква Стърн. То трябва да бъде постигнато на конференцията за климата през следващата година в Копенхаген.

Авторът на въздействащия доклад за измененията в климата е повторил оценката си, че правителствата и бизнесът трябва да инвестират между 1 и 2 процента от глобалния БВП годишно до 2050 г. в нови технологии и ефикасни мерки пред лицето на климатични промени с катастрофичен мащаб. Глобалната система за търговия с въглерод трябва да е „лепилото" на световно споразумение за климата, казва Стърн.

Секторът, който ще бъде най-силно засегнат от евентуално въглеродно споразумение, е енергетиката. Тя е причинител на близо две трети от емисиите. „Нужно ни е електричество с нулеви въглеродни емисии или поне много близо до нулата, до 2050. Това означава улавяне и съхраняване на въглерода в производството на електричество до 2050 г., това означава ядрена енергия, това означава възобновяеми енергийни източници".

Нарастващото приложение на въглищата в генерирането на електричество, особено в Китай, където всяка седмица заработва нова ТЕЦ на въглища, означава, че технологията за улавяне и съхраняване на въглерода - все още непроверена в индустриален мащаб - е критично важна и много бързо трябва да се приложи на практика.

Въглищата са не само най-мръсното гориво, но и единственият голям енергиен източник, от който големите страни - консуматори все още имат значителни запаси в своите граници и е сравнително евтин. По тази причина според редица експерти, икономисти и енергетици, потреблението на въглища ще се увеличи значително

Лорд Стърн обяснява риска, в който светът се намира сега, с ипотечна сделка с първоначално по-ниски вноски за изплащане. „Ако започнем сега, това означава, че са нужни поне 1% от световния БВП. Това е малко, съотнесено с катастрофа на планетата".

Според данни на ЦРУ, БВП на света за 2007 г. изчислен според паритета на покупателната способност, възлиза на $ 65 820 000 000 000 (65.82 трилиона долара). Тоест призивът на Никълъс Стърн, бивш председател на Световната банка, е правителствата и бизнесът по света да започнат да отделят поне $650 милиарда годишно за екологични подобрения.

Това е съпоставимо с годишния бюджет на Министерството на отбраната на САЩ ($439 млрд. за 2007 г.). А според изчисленията на нобеловия лауреат Джоузеф Стиглиц, войната в Ирак е струвала на Америка около 3 трилиона долара досега, тоест еквивалентът на инвестициите за сигурно бъдеще за целия свят в следващите пет години.

Призивът на сър Стърн за незабавно действие контрастира с изказването на президента Джордж Буш по време на организираната от САЩ конференция за климата в Париж тази седмица. В САЩ нарастването на въглеродните емисии ще бъде спряно към 2025 година, каза Буш. Според екологичния министър на Германия Зигмар Габриел, речта на американския президент е била неандерталска.


Информация: http://money.ibox.bg

Няма коментари:

Брояч