неделя, 12 юли 2015 г.

Фестивал На Цветята "Жива Светлината" гр.Дупница

Един ден през  май, ни поканиха на "Фестивал на Цветята"  Жива Светлина в Дупница със Здравчето. Отидохме от името на Зеления Отбор натоварени с цветя, семена и хартиени листа за уъркшоп със рециклирана хартия.


Ние започнахме с едно сърце от цветя и малка мандала с камъчета:

А до нас се кипреха отбор юнаци Гинко Билоба. Разни лелки напираха да ги изкупят, но те не бяха за продан.


Децата пееха и танцуваха в полите на Рила песен за планината. А ние с Здравчето се готвехме за уъркшопа с правенето на кофички.По едно време Елена, от организаторите дойде и каза готови ли сте, и докато още кимахме с глава  дойде някаква телевизия и започна едно бъркане, миксиране и моделиране, докато цветните листа не се превърнаха в каша, която започна да се превръща в саксии, бавно сушащи се на асфалта. Е щяха да се сушат до края на събитието така или иначе. А ние разказвахме за отбора, новата еко технология и фестивала на семената в Гърция, В общи линии канехме всеки да натопи ръце и да опита, както и това малко момче,


Правенето на саксии се превърна в един от гвоздейте на програмата, много хора минаваха и питаха как става и се учудваха на простата технология от вода и рециклирана хартия, А една жена от арт център за работа с деца реши да го включи в техните занимания.

Деца рисуваха и по някое време ни извикаха на сцената за да разкажем за Зеления отбор и Фестивала на Семената. Запалихме жителите на града като поканихме и тях да не се дават на гмо семената, а да съхраняват ценните  сортове от градините си и да ги предават на поколенията.


Когато събитието беше към края си се оказа че има голям интерес към  саксийките и започна едно голямо раздаване, но най сладки бяха певците, които изпяха „Я кажи ми облаче ле бяло” дружно и усмихнато  и после отлетяха с по едно цветенце за майките и бабите.Ние със Здравчето се вдъхновихме от идеята на  фестивала на цветята и си казахме защо не пролетта и в СофияJ


Инициатор на идеята за правене на кофички от  хартия е Антон от Зеления Отбор, който още зимата изпита технологията и посади семена от ябълка, които поникнаха след няколко седмици от кофичките. Сега ябълките ширят листа в една градина, където бяха засадени директно с еко кофичката в пръста.


                                Фестивала бе организиран от клуб Наследство,         
                                  гр.Дупница на които сърдечно благодарим.Няма коментари:

Брояч