петък, 2 април 2010 г.

Първите електромобили вече са на хоризонта в България

Едно от моите обещания беше, че ако карам кола искам тя да е зелена. Със свежия бриз новини за инвестицията на британската "Зиро Карбон Технолъджи" в нов завод за електромобили в гр.Стара Загора тази мечта може и да стане реалност.


Поместваме със съкращения интервю с инженера Енчо Енев за тази инвестиция на годината
и начина по който тя би могла да промени живота ни и качеството на въздуха, който дишаме.


Английската фирма Зиро Карбон Технолоджи работи съвместно с британския инвестиционен фонд Куоръс Венчър. Фирмата изповядва зелената философия, тоест всичко, което се появява на пазара, да бъде с нулеви въглеродни емисии в името на екологията. Автомобилът е 100% екологичен. В този смисъл, ако бъдат наложени квотите за въглеродни емисии, използването на електро-мобила ще бъде един от начините да намалим въглеродните емисии, за да не плащаме съответните глоби. При нас ще има промишлено производство, това е един от подходите, когато трябва да се намалят производствените разходи.
Кои са другите предимства на електромобила на фирма Зиро Карбон Технолоджи, освен че е екологичен?- Транспортът с електромобили излиза много евтино. Вече беше казано, че пробегът на 100 км струва 1.40 евро. Ако този пробег се направи с бензинова кола и тя гори 10 л на 100 км, това ще струва 20 лв. на 100 км. Сравнявайки 20 лв. с по-малко от 3 лв., които човек ще плати, ако кара електромобил, виждаме, че той е икономически много по-изгоден. Освен това произвежданият електромобил ZCV-4 има пробег от 300 км и е с най-добрите технически характеристики.



- Как ще се реши въпросът със зареждането на автомобила?- На Запад вече са създадени така наречените зелени места. Към бензиностанциите на първо време ще бъдат направени такива зелени зони, където хората ще могат да зареждат автомобилите. Вече има батерии, които се зареждат за 10-15 минути. Производителите на батерии продължават да работят за подобряване на техните параметри.


В kакъв период и на колко етапа ще бъдат инвестирани тези пари?- Инвестицията ще бъде направена на няколко етапа. Първият ще включва производство само на лекия автомобил ZCV-4 (Зиро Карбон Вийтъл), семеен четириместен автомобил. Този автомобил е най-добре тестван на пътя и производството в България ще започне именно от него. На по-късен етап в завода ще стартира производството на лекотоварни коли тип микробус, а след това и на автобуси за градски транспорт, които са с 60 места. Фирма Зиро Карбон Технолоджи има разработен и спортен модел, който се нарича ZCV-2. Той ще започне да се произвежда при нас на по-късен етап.
Тaka, че оглеждайте се за новите зелени бензиностанции и поемете дълбоко въздух.
А дотогава конния, велосипедния, скейбордисткия и някой други форми на транспорта все още се признават за зелени.
Pure Green

Пo /www.chambersz.com/


Няма коментари:

Брояч