неделя, 4 януари 2009 г.

Най-големия вятърен парк у нас


Американци изграждат най-големия вятърен парк у нас
Съоръжението ще е близо до Каварна

Американски инвеститор ще строи най-голямата вятърна електроцентрала у нас. Договорът за изграждането й подписаха американският инвеститор AIS (Ей И Ес), представители на Европейска банка за възстановяване и развитие, Международната финансова корпорация, Уникредит Булбанк и министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров.

Вятърният парк ще бъде построен близо до Каварна и ще струва около 270 млн. евро. Съоръжението ще се състои от 52 вятърни турбини и ще бъде управлявано и експлоатирано от AES-Gеo Energy. Компанията вече има 12-годишен договор за изкупуване на произведената електроенергия с Националната електрическа компания.

Проектът, наречен „Свети Никола”, предвижда мощност на електроцентралата 156 мегавата. Това ще бъде най-големият парк в България с огромно значение за енергетиката на страната, заяви премиерът Сергей Станишев. Проектът е природосъобразен и защитава прелетните птици, добави Петър Димитров.

Президентът на американската компания, която у нас строи още и ТЕЦ „Марица Изток 1”, Пол Ханрахан, коментира, че инвестицията има антикризисен характер и ще позволи на България да играе ролята на стабилен енергиен център в региона.
Министър Петър Димитров напомни, че чуждите инвестиции в България са почти 5 милиарда евро до края на месец октомври. Той е убеден,че страната има всички шансове към края на годината да запази нивото на чуждестранните инвестиции от миналата година
Информация:www.vsekiden.com

1 коментар:

ДиСkо ВъШkа каза...

Много добре, но жалко, че все някой друг трябва да ни прави добрите и полезните за нас и за бъдещето ни неща.

Брояч