петък, 12 декември 2008 г.

Соларен балон произвежда 400 пъти повече енергия, отколкото обикновената слънчева клетка

Соларен балон произвежда 400 пъти повече енергия, отколкото обикновената слънчева клетка, съобщава CauseNews.

Има много нови форми на алтернативна енергия, но може би никоя не е толкова интересна, колкото Соларния Балон на компанията "Куул ърт". Идеята на конструкцията е, че създава "надуваем пластичен балон с тънък слой слънчев концентратор, като при надуване балонът фокусира слънчевата светлина върху фотоволтова клетка, закрепена на фокусната му точка."

Балонът произвежда 400 пъти повече електричество, отколкото слънчевите клетки без концентратора на компанията. "Куул ърт" вече са започнали строеж на електроцентрала в Ливърмор, Калифорния, която ще използва тази нова технология. Централата е малка, само 1,4 мегавата, но ако работи толкова добре, колкото се предвижда, компанията планира строеж на инсталация с нормални размери.

Предимство на устройството е, че се изработва от евтин и често срещан материал. "Пластичният тънък слой е обикновен и евтин, казва изпълнителният директор на "Куул ърт" Роб Ламкин. Пластичният материал нужен за нашия слънчев концентратор струва само два долара."

Проверка на Greenteam България установи, че за следващата година се предвижда построяване на слънчева ферма за 10 Мегават часа енергия. За целта ще се използват 10 000 балона, разположени на 80 акра земя.

Няма коментари:

Брояч