понеделник, 10 ноември 2008 г.

В Америка създадоха революционни слънчеви батерии


Американски специалисти разработиха едни от най-малките слънчеви клетки в света и заявиха, че използваният от тях органичен материал може да се щампова върху повърхностите, предаде Ройтерс.

Група клетки, всяка от които е четири пъти по-малка от зрънце бял ориз, досега е произвела 11 волта електричество.

Проектът ръководи Сяомей Цзян от Университета на Южна Флорида. Тя казва, че клетките може да се разпръскват върху всякаква повърхност, която е изложена на слънчева светлина, като униформа, лека кола, къща.

Те са под формата на разтвор и затова може да се конструира специален пулверизатор, с който да се контролира размерът и дебелината на клетките.

Възможно е също да се произведе паста, която се маже върху повърхностите. Крайната цел на химичката е новите слънчеви клетки да се нанасят като покритие върху различни повърхности, включително върху облекла.

Покритията ще създават енергия, нужна за работата на малки електронни устройства или за зареждането на мобилен телефон, например.

Миниатюрните слънчеви клетки, произвеждани в лабораторията на Цзян, са изработени от органичен полимер и имат същите електрически свойства като силициевите пластинки, но могат да се разтварят и нанасят върху еластични материали.

Главните им съставки са въглерод и водород, които се срещат в природата и са екологично чисти. Група от 20 мини слънчеви клетки произвежда 7,8 волта електричество.

Това е половината от електроенергията, необходима за работата на микроскопичен сензор за откриване на опасни химикали и токсини. БТА

Източник:http://www.actualno.com/

2 коментара:

Анонимен каза...

"Главните им съставки са въглерод и водород, които се срещат в природата и са екологично чисти."
:D
Ми тои и на нефта, пластмасата, изкуствените материи и др главните им съставки са въглерод и водород, за това тези съединения ( органичните ) се наричат въглеводороди.

пожарни врати каза...

В тези големи и силно развити страни е нормално да идват повечето новости, тъй като там има доста по-голяма група от хора, които се интересуват и са станали специалисти в своята област. Но все пак нека не забравяме, че и от нас излизат чудесни кадри, които за жалост не можем да задържим и затова се реализират някъде в чужбина както се казва. От вас научих доста нови и любопитни неща за тези батерии, дано да са от полза на всички ни в даден момент.

Брояч