четвъртък, 23 октомври 2008 г.

Безжичната връзка Wi Fi влияе негативно на здравето


На 21 май телевизионният канал BBC 1 дори представи в своето предаване “Панорама” разследване за вредата от безжичните технологии за пренос на данни, и по-специално за Wi -Fi мрежите. Проблемът поражда крайно противоречиви реакции и на сайта на bbc.co.uk могат да бъдат намерени материали, защитаващи (отричащи) и двете гледни точки.

Всяка безжична мрежа се състои от точка за достъп или рутер, който излъчва сигнала, и приемно устройство в компютъра (LAN карта). Wi-Fi стандартът използва радиовълни с честота 2.4 GHz, която съвпада с работната честота на микровълновите печки и Bluetooth технологията за комуникация между различни преносими устройства.

По неофициални данни днес в света има изградени повече от 100 000 безжични интернет мрежи (www.jiwire.com/press-100k-hotspots.htm). Съществуват цели градове, където буквално навсякъде има интернет. Безжичен сигнал ще намерите в множество обществени места като летища, болници, ресторанти, в офиси и домове.

На практика ние сме заобиколени от “електромагнитен смог”!

Оказва се, че в един момент хората прихващат "електро-свръхчувствителност".

Това представлява вид алергична реакция към околното ЕМ поле. Състоянието е квалифицирано като недъг и се характеризира с редица симптоми като парене, сърбеж, гадене, болка, усещане за топлина, зачервяване и др. Д-р Оле Йохансон от Каролинския институт в Стокхолм, Швеция, доказва, че електросвръхчувствителността (ЕСЧ) се дължи на промени на клетъчно ниво, настъпващи в определена група индивиди вследствие на излагането им на ЕМ поле (Electromagn Biol Med 2006;25:245). Смущаващ е фактът, че хората, страдащи от този функционален недъг (а не заболяване), нарастват всяка година и се очаква през 2050 г. 50% от населението да бъде ЕСЧ (Electromagn Biol Med 2006;25:189). Според цитираното изследване, извършено от шведски и австрийски учени, в страните от Западна Европа процентът ЕСЧ индивиди днес достига 9-13% от населението, като най-висок е в Австрия и Англия. В Швеция състоянието е признато за вид инвалидност и са предприети необходимите действия за осигуряване на равностойно положение за тези хора.

От статия в www.dnes.bg дори се споменава, че британски експерти са доказали вредността на Wi-Fi.
Най-явните симптоми на проучваните хора били главоболие, загуба на концентрация, нервност. Всички тези неразположения обаче изчезвали след отстраняване на безжичната апаратура.

5 коментара:

Анонимен каза...

"Най-явните симптоми на проучваните хора били главоболие, загуба на концентрация, нервност. Всички тези неразположения обаче изчезвали след отстраняване на безжичната апаратура"
Ами ддали това не е защото няма да имаш и интернет пред теб следователно няма да си пред компютара и няма да се чудиш дали нама да забие или няма да си играеш он-лине игри ??? : D

Greenteam каза...

И аз се чудих това. Предполагам, че изследването е направено доста по сносно. Все пак това е част от електромагнитният смог. Така или иначе ще се наложи да се приспособяваме.

Анонимен каза...

Тези смущения, за които се споменава, са само върхът на айсберга, те са временни; обаче има и далеч по-страшни в дългосрочен план. Нека да помислим за това - всяка наша клетка (общо около 600 милиарда в един човешки организъм - нищо работа) генерира електромагнитни вълни с определени характеристики - от това дали те се спазват, зависи здравето на човек. Обаче целиат електромагнитен смог се стоварва върху тези фини настройки, ден след ден - човек, ако се замисли, наистина може да си даде сметка, и без да е голям специалист, до какво води това. Само един пример - слушате радио, изведнаж звукът се разстройва, чува се пращене и иззвънява мобилен телефон - представете си какво се получава при непрекъснатите интерференции от хаотичните лавини които ни засипват отвсякъде, с фината мелодия на всяка една от милиардите клетки, от които сме съставени, какво става с информационната система на човешкия организъм - защото преди да сме материя, плът, ние сме вълново явление с с чудовищни по обем информационни потоци. Въпреки че електромагнитните вълни нямат мирис, че нямаме сетива, с които директно да ги усетим, да установим наличието им, въпреки че това е област, която още не е проучена (а и има бизнес-сектори които се противопоставят енергично на осъшествяването на безпристрастни и независими изследвания и на широкото огласяване на неподправените им резултати), не можем да си затваряме очите пред лавинообразното навлизане на всякакви технологии без да огледаме отвсякъде ползите и вредите, без да търсим начини за неутрализиране на вредите. Не си мислете, че съм против технологиите - не спя гушната с РС-то, само защото е много ръбесто - не става за гушкане ;)) Но мисля, че трябва да се търсят и начините за неутрализиране на негативите. Аз взимам мерки - поне у дома и с мобилните и безжичните телефони. Начини има. http://www.aires.spb.ru/ENG/projects/index.htm

Детелин каза...

Написанато е абсолютно вярно. Аз съм чувствителен към тези безжични мрежи които работят на честота на 2,4 гигахерца (също като микровълнови печки пържат яденето така и тези вълни пържат мозъците ни). Причинява ми срашно замайване, главоболие, парене в мозъка, дразнене уажасно е усещането. Те са изключително вредни така че се пазате до колкото е възможно.

рутери тп-линк каза...

Доста интересна гледна точка.Това, че влия на здравето е малко странно.Преди време хората дори не са и мечтал за подобни техники пък са били дост а поздрави и общителни от днес според мен.Но е факт, че когато някои се пристрасти до такава степен, че след като му вземеш тези безжични връзки може да изпадне в лека депресия, но всичко е до момент и до навика.Надявам се да ни пишете поще в тази насока.Статията ви е супер.Но когато тази честота не е в нормите, то дори е желателно да не се ползват, щом са опасни и при силни грамотевици.

Брояч