неделя, 5 октомври 2008 г.

Озоновата дупка - Един проблем, който изисква моментални действия!



Разрушаването на озоновия слой се превръща във все по-популярен проблем. Озоновият слой се намира между 10 и 50 км над повърхността на Земята и съдържа приблизително 90 процента от озона в атмосферата. При нормални условия стратосферният озон се образува като резултат от фотохимичното равновесие между кислородни молекули, кислородни атоми и слънчева радиация. Поглъщането на ултравиолетовите кванти води до намаляване на озона, притокът пък на кислородни атоми от по-горните слоеве на атмосферата позволява образуването на нови молекули озон. Така се установява динамично равновесие между двете реакции. Озоновият слой е защита за живота на Земята, тъй като единствено той поглъща пълноценно слънчевата ултравиолетова радиация. Той играе ролята на природен филтър, поглъщащ опасните за всички живи същества ултравиолетови лъчи, чийто източник е Слънцето. През 1985 г.бе констатирано, че съдържанието на озон над Южния полюс е намаляло. Впоследствие аналогичен процес бе наблюдаван и над Северния полюс. Оказа се, че озоновата броня на планетата ни е “поизтъркана” и над Западна Европа, Тихия океан и Централна Америка. Концентрацията на озона често се измерва чрез неговото общо количество в атмосферен стълб, движейки се от повърхността на земята към горните слоеве на атмосферата. Системното научно наблюдение показва за първи път през 1991 година данни за значително намаление на озона

Увеличеното съдържание на хлор и бром се сочи като причина за разрастващото се изтъняване на стратосферния полярен озон. Изкуствените източници на хлор и бром са фреоните и халоните. Те са почти изключително изкуствени индустриални вещества, произведени за пръв път през 30-те години. Фреоните се използват в аерозолните препарати. Охладители при хладилниците и климатиците, пенливи субстанции при производството на изолационни и опаковъчни материали, както и почистващи препарати. Халоните се използват частично при пожарогасителите. Парите на фреоните не се окисляват от кислорода в долните части на атмосферата, а достигат до стратосферата. Там под действието на светлината те се фотодисоциират и окисляват. Получават се свободни хлорни атоми, които влизат в реакции с озона многократно. Изчисленията показват , че по този начин един хлор може да реагира многократно и да причини разпадането на около 100 000 молекули озон.


Учените бият тревога: ако в най-скоро време не се приложат драстични мерки за “закърпване” на озонния слой, след 15-ина години ще сме на прага на глобална катастрофа: броят на заболелите от рак на кожата и катаракта чувствително ще нарасне. За да не се случи всичко това, английски и канадски физици предлагат няколко самолета да кръстосват долната част на стратосферата и да изхвърлят прашинки, които отразяват слънчевата светлина, парирайки пагубното въздействие на ултравиолетовата радиация.

Според италиански физици няма смисъл да се хабят самолети - по-добре ще е да се използват мощни оръдия, изстрелващи снаряди, заредени с прах, чиито частици ще отразяват вредните лъчи. Японски и американски учени пък предлагат на околоземна орбита да се инсталират 50 000 огледала с обща площ 50 кв.км, които да попречат на част от слънчевите лъчи да достигнат земната повърхност, отразявайки ги в Космоса. Свръхсекретна военна микровълнова антена, конструирана наскоро от руски инженери и физици, е способна да предотврати изтъняването на озоновия слой. Технологията е създадена за целите на противоракетната отбрана. Оказало се, че тя успешно унищожава химичните вещества, разграждащи озона. Конструкторите на антената предлагат огромни наземни станции да излъчват микровълнови импулси, чиято задача е да йонизират част от атмосферата. При този процес ще се освобождават електрони, които ще се прикрепват към химикалите-врагове на озона, и ще ги разлагат на безопасни компоненти.


Остава да разберем дали това ще бъде направено, и дали ще има някакъв ефект.

11 коментара:

Анонимен каза...

Хора не знам с какво се занимавате но маи не и с детайлни проучвания. Ако си бяхте направили труда да погледнете данните за последните 2 години, а не да превеждате статии от списания от преди 2006, щяхте друга песен да пеете.

Greenteam каза...

Здравейте,
тази година озоновата дупка е по голяма от 2007г. Данните спрямо 2002 са по-добри, но в статията се говори за глобално решаване на този проблем. В Канада се счита за нормално използването на 40-50 слънцезащитен фактор. Това не е проблем номер 1 за решаване, но той все още стой за нас.

Анонимен каза...

Хора аз съм на 12 години,но смятам че това е много сериозен проблем и ако скоро не се намери решение...
Пазете Земята от това ужасно нещо,защото озоновият слой е на изчерпване,а не можем да създадем нов...!

пожарогасители каза...

Харесва ми цвета на който сте се спрели да бъде блогът ви, много е приятен и дейстава успокояващо на очите.Информацията е страхотно, научих нови неща като това как парите на фреоните не се окисляват от кислорода в долните части на атмосферата, а достигат до стратосферата. Там под действието на светлината те се фотодисоциират и окисляват. Получават се свободни хлорни атоми, които влизат в реакции с озона многократно. Знаем, че озоновата дупка става все по-голяма и по-голяма и трябва да се грижим за нея, трябва да се грижим за природата ни, благодарения на която ние живеем.

ефективни пожарогасители каза...

Уникално е да знаем как при нормални условия стратосферният озон се образува като резултат от фотохимичното равновесие между кислородни молекули, кислородни атоми и слънчева радиация. Това са любопитни факти, които от скоро започнаха да ме интересуват така подробно.Поглъщането на ултравиолетовите кванти води до намаляване на озона, притокът пък на кислородни атоми от по-горните слоеве на атмосферата позволява образуването на нови молекули озон. Така се установява динамично равновесие между двете реакции. Представям си след 30 години до къде ще се е развила науката и какви техники ще има вече.Добре че ние хората сме толкова любопитни и от там идва постоянното ни развитие.

изгодни пожарогасители каза...

Интересна статия, от която не знам дали да се чувствам по добре е съм информирана или да се притеснявам от факта, че ако в най-скоро време не се приложат драстични мерки за “закърпване” на озонния слой, след 15-ина години ще сме на прага на глобална катастрофа: броят на заболелите от рак на кожата и катаракта чувствително ще нарасне. Хубаво е поне, че са измислили и начин как със самолети да кръстосват долната част на стратосферата и да изхвърлят прашинки, които отразяват слънчевата светлина, парирайки пагубното въздействие на ултравиолетовата радиация.Но до колко това ще има положителен ефект не знам.

ефективни пожарогасители каза...

Поздравления за интересният блог, който поддържате често ви посещавам и се радван че продължавате да ни информирате.На скоро купих една енциклопедия в която също има такава информация, че парите на фреоните не се окисляват от кислорода в долните части на атмосферата, а достигат до стратосферата. Там под действието на светлината те се фотодисоциират и окисляват. Получават се свободни хлорни атоми, които влизат в реакции с озона многократно. Изчисленията показват , че по този начин един хлор може да реагира многократно...общо взето за мен това е доста любопитна статия и тема която определено те първа ще се развива.

ефективни пожарогасители каза...

Много ви благодаря за статията и съм доволна, че има хора,които се интересуват и следят какво става с тази озонова дупка и всичко,което може да навреди.,Тъй като цяло обществото всички ние тоест си жевеем мирно и тихо без да се замисляме дори с дезодорантите какво причиняваме на въздухът си.Не знаех, че охладителите при хладилниците и климатиците, пенливи субстанции при производството на изолационни и какво ли още не също по един или друг начин влияят.Всяко едно нещо,което е създадено от човека явно е във вреда за природата.

изгодни пожарогасители каза...

Чудесно е че пишете за този огромен проблем или поне според мен.Ако от сега не започнем да взимаме мерки има направени изследвания,които показват че ще стане страшно.С всичките тези препарати и парфюми, с които се пръскаме само вредим на природата.Дори и халоните,които се използват частично при пожарогасителите, където парите на фреоните не се окисляват от кислорода в долните части на атмосферата, и от там отиват още по нависоко, дори и един такъв уред,който е направен за да спасява живота, отново може да бъде опасен.Тук идват големите дилеми, какво да правим.

пожарогасител каза...

Много ви благодаря за тази информация, която ни давате тук.Време е вече да помислим малко по сериозно, тъй като затоплят вече е факт и ако така продължава макар и след доста години не ни чака нищо добро.Не мислим и за следващият е поколения и нации. С това изсичане на горите, ни все едно премахваме белите си дробове, което е жестоко, сами се унищожаваме и причиняваме толкова много проблеми. С всичките тези коли и вредни емисии,които отиват в атмосферата един ден ще и се върне.

hho pwm каза...

Така е един проблем , който става все по сериозен и могъщ и силно се влияе на нашето здраве и на човечеството за на пред.Но уви както всяко наше действие сигурно ще чакаме да бъде прекалено късно и тогава ще действаме.Все пак не бива да забравяме, че на тази озонова дупка влияят всички наши козметични средства и кремове и парфюми, коит0 употребяваме всекидневно. И като цяло основна причина за образуване на озоновата дупка е хлорът, който разрушава озона. Гледали сме не веднъж различни сценарии какво ще се случи.

Брояч