събота, 6 септември 2008 г.

Държавата разреши застрояването на брега на Природен парк Странджа


Коалицията от неправителствени организации «За да остане природа в България» възразява срещу непрозрачния начин, по който държавата разреши застрояването на крайбрежието на Природен парк Странджа.

"В днешния брой на «Държавен вестник» е публикувана заповед на министъра на регионалното развитие и благоустройството, която одобрява промените в Общия устройствен план на община Царево. Планът предвижда урбанизация на цялото крайбрежие на Природен парк Странджа.

Заповедта не може да бъде обжалвана съгласно българските закони. Изключването от съдебен контрол на приемането на общи устройствени планове е в разрез с европейската практика и представлява юридически параван за административен произвол, който урежда интересите на строителните предприемачи.

Въпреки големия обществен интерес, планът е одобрен в разгара на лятната ваканция, без да са взети предвид огромния брой отрицателни становища на експерти и без да са завършени множеството проверки на прокуратурата на неправомерното процедиране на екологичната оценка.

Преди приемането на плана, въпросната екологична оценка е последният документ, който подлежи на обжалване. Оценката се подписва от министъра на околната среда и водите след заседанието на Висшия експертен екологичен съвет, което беше на 31 юли.

Коалицията «За да остане природа в България» няма информация екологичната оценка да е била представяна някога пред обществеността, както определя законодателството. Тя явно е била скрита умишлено, за да не може да бъде обжалвана.

Природозащитниците подготвят жалба до Европейската комисия, тъй като Странджа е и част от европейската екологична мрежа Натура 2000. Те ще се обърнат и към съда и прокуратурата заради скритата екологична оценка."

За контакти:
- Константин Иванов, WWF, тел: 02/950 50 40

Няма коментари:

Брояч