събота, 6 септември 2008 г.

Еко Оранжерии в Сахара - новата надежда за Човечеството



Огромни оранжерии, използващи морска вода, за отглеждането на насаждения, и слънчеви електроцентрали насред пустините могат да се окажат решението за световния глад и енергийните проблеми на човечеството. Амбициозният план е на група инженери и архитекти, обединили сили за проекта "Сахара форест".

"Сахара форест", по подобие на вече действащи демонстрационни проекти в Тенерифе, Оман и ОАЕ, ще създаде огромни парници, захранвани от електроцентрала, където хиляди огледала ще концентрират слънчевата светлина, за да генерират топлина и електричество. Инсталацията трябва да превърне пустините в тучни зелени поля, за които дори няма да е нужно да се копаят дълбоки кладенци за добив на вода.

Получената електроенергия ще бъде използвана за изпаряване на морската вода за напояване и почистване на слънчевите огледала, а в получения при процеса по-хладен въздух ще бъде впомпван в оранжериите, понижавайки температурата с около 15 градуса по Целзий, създавайки перфектни условия за насажденията.

Повечето растения не мога да издържат на пустинния климат заради липсата на вода и на хранителни вещества в почвата. Дори обаче да бъде намерен отговор на тези два проблема, насажденията бързо биха загинали, тъй като над определена температура те започват да губят повече вода, отколкото получават.

"Сахара форест" ще поддържа отглеждането на практика на всякакви растения, стига условията в парниците да са съобразени с обичайната им среда, твърдят авторите на проекта. В демонстрационните оранжерии по технологията вече успешно са отглеждани домати, краставици, пипер и марули. Подхранващите вещества, нужни на почвата за създаването на благоприятна среда, пък могат да бъдат получавани от морски водорасли и дори чрез директното им извличане от морската вода.

Парниците, разчитащи на морска вода и електроцентралите с концентрирана слънчева енергия са идеални една за друга, коментира Майкъл Поулин, един от участниците в проекта. И двете технологии са подходящи за горещите и сухи пустинни райони – електроцентралата ще произвежда достатъчно топлина за изпаряване на морската вода, а получената в последствие деминерализирана вода може да бъде използвана за задвижване на турбините и да помага за производството на още енергия, обяснява британският учен.

Полза от съоръженията ще има и за околният микроклимат, след като остатъчната вода може да бъде съхранявана в близост до оранжериите и използвана за напояването на растения, привикнали към по-сурови условия.

Цената на "Сахара форест" е сравнително ниска – по изчисления на авторите на проекта изграждането на 20 хектара с парници и електроцентрала, произвеждаща 10 мегавата елетричества, ще струва около 80 млн, евро.

1 коментар:

Sean Gallen каза...

Много полезна информация, благодаря Ви.
оранжерии Русе

Брояч