вторник, 26 август 2008 г.

В борбата с вредните газове - Global Warming


Лидерите от осемте най-развити икономически държави ще трябва да дадат в японския град Тояко личен пример за борба с вредните газове и в името на екологията ще се движат с коли, задвижвани с животински изпражнения.
Японските домакини са приготвили само такъв автопарк за световния форум на Г-8, който ще се проведе от 7 до 9 юли. Екологичните коли работят с оборски тор, водород и електричество. Те изхвърлят обикновена водна пара. "Миризливите" двигатели не развалиха настроението на US президента Джордж Буш, който пристигна в Япония точно на рождения си ден. В Страната на изгряващото слънце Буш навърши 62 години. Той бе поздравен първо от губернатора на префектура Хокайдо г-жа Харуми Тахакаши, а японски дечица му поднесоха букет.
Явно фикс идеята на японците в момента е екологията. Домакините толкова се постараха да покажат как може нищо да не вреди на околната среда, че дори премахнаха климатиците. В пресцентъра е монтирана експериментална хладилна камера. За нея са докарани 7000 тона пресован сняг, събран на острова. Студеният въздух оттам се разпределя чрез система за вентилация по двата етажа на пресцентъра.
В пресцентъра са монтирани и стълбове със слънчеви батерии, а на прага посреща хуманоидният робот Асимо на Хонда. Асимо изненада японския премиер Ясуо Фукуда и съпругата му Кийоко. След кратки приветствени думи роботът внезапно се обърна и затича и Фукуда и жена му трябваше да го последват в тръс, съобщи ИТАР-ТАСС. Роботчето представя на всички гости последните постижения на енергоспестяващите технологии, представени отново в пресцентъра.

Няма коментари:

Брояч