неделя, 18 май 2008 г.

Парниковите газове в атмосферата - Шокиращи ниваПарниковите газове в атмосферата са на най-високото си ниво за последните 800 000 години и продължават да растат, се посочва в изследване на арктическия лед, съхранил данни за атмосферата на планетата за хилядолетия назад, предаде Ройтерс. "С голяма доза сигурност можем да твърдим, че концентрацията на въглероден двуокис и метан днес е съответно с 28 и 14% по-висока, отколкото е била преди 800 000 години", казва Томас Щокер от университета в Берн, който е сред авторите на проучването. То е базирано върху информация, почерпена от леда в Антарктика, като разположеният на дълбочина от 3000 м пази данни от толкова древни епохи.

Преди индустриалната революция нивата на парниковите газове в атмосферата са били ръководени от дългосрочните промени на орбитата на планетата спрямо Слънцето. Именно тези промени са вкарвали Земята 8 пъти в ледникова епоха през изследвания период. Според Панела за климата към ООН обаче натрупването на газовете през последните два века се дължи главно на човешката дейност и изгарянето на фосилни горива. "Движещите сили на промените днес са много по-различни от тези в миналото", казва Щокер. В изследването участват учени от Швейцария, Франция и Германия, а то е публикувано в сп. "Нейчър". Експертите работят в рамките на европейски проект за проучване на ледената покривка на Антарктика, а сондите им са достигнали вече до твърда скала. Събраният от тях лед може да бъде разчетен по начин, подобен на разчитането на кръговете на дърветата.

Според Щокер на места в Антарктика е възможно още по-дълбоко сондиране, а китайски и австралийски учени планират да достигнат дълбочина от 4500 м, което би върнало атмосферните записи допреди 1.5 млн. години. Досегашните проучвания обаче със сигурност са установили, че въглеродният двуокис в атмосферата сериозно е варирал през хилядолетията. Така например преди 770 000 е имало рязка климатична промяна, а преди 667 000 години СО2 е бил на най-ниското си равнище - 172 частици на милион (ppm), за всички времена. В момента той е 380 ppm и продължава да расте. Данните показват още, че по време на ледените епохи средните температури на планетата са били с около 5-6 градуса по-ниски от днешните.

Източник: в-к Дневник

Няма коментари:

Брояч