петък, 25 април 2008 г.

Добри ЕКО новини от Пловдив

И Пловдив забранява найлоновите торбички
Мария Троева

Image
Община Пловдив ще задължи всички търговци да сменят полиетиленовите торбички с екологичните деграленови пликове, които се разграждат за период от 10 до 18 месеца, съобщи кметът Славчо Атанасов. Той ще внесе предложението на някоя от сесиите на Общинския съвет през м.май заедно със санкции за фирмите, не се съобразят със забраната за ползване на найлоновите опаковки. Въвеждането й ще има гратисен период – вероятно до 1 октомври или 31 декември тази година, за да може бизнесът да реагира на промяната.

Екологично чистите пликове са само със стотинка по-скъпи от употребяваните сега найлонови, които струват около 3 ст. за най-масово използвания в търговските обекти размер, обясни главният експерт в общинския отдел „Екология” Лия Таскова.
Полиетиленовите торбички, чието разграждане става за стотици години, се забраняват в цяла Европа от 2010 –а, припомни кметът. Той добави, че няколко града в страната вече са са въвели това ограничение, при това с по-строги изисквания за смяната им хартиени пликове.

Според кмета, нововъведението няма да доведе до затваряне на десетките предприятия в региона, които произвеждат найлонови торбички. Деграденовите са от същите материали, но при направата им се използва добавка, която катализира разграждането им, обясни Лия Такова.

Инфо: DarikNews.bg и gorichka.bg

Няма коментари:

Брояч