петък, 25 април 2008 г.

Добри ЕКО новини от Пловдив

И Пловдив забранява найлоновите торбички
Мария Троева

Image
Община Пловдив ще задължи всички търговци да сменят полиетиленовите торбички с екологичните деграленови пликове, които се разграждат за период от 10 до 18 месеца, съобщи кметът Славчо Атанасов. Той ще внесе предложението на някоя от сесиите на Общинския съвет през м.май заедно със санкции за фирмите, не се съобразят със забраната за ползване на найлоновите опаковки. Въвеждането й ще има гратисен период – вероятно до 1 октомври или 31 декември тази година, за да може бизнесът да реагира на промяната.

Екологично чистите пликове са само със стотинка по-скъпи от употребяваните сега найлонови, които струват около 3 ст. за най-масово използвания в търговските обекти размер, обясни главният експерт в общинския отдел „Екология” Лия Таскова.
Полиетиленовите торбички, чието разграждане става за стотици години, се забраняват в цяла Европа от 2010 –а, припомни кметът. Той добави, че няколко града в страната вече са са въвели това ограничение, при това с по-строги изисквания за смяната им хартиени пликове.

Според кмета, нововъведението няма да доведе до затваряне на десетките предприятия в региона, които произвеждат найлонови торбички. Деграденовите са от същите материали, но при направата им се използва добавка, която катализира разграждането им, обясни Лия Такова.

Инфо: DarikNews.bg и gorichka.bg

Интересно ЕКО проучване за България



Само руснаците са по-безотговорни от българите по отношение опазването на околната среда, сочи последно проучване на "Галъп Интернешънъл", проведено в 57 страни и разпространено от Министерството на околната среда и водите във вторник по повод Деня на Земята – 22 април. Според изследването, в Русия и България се наблюдава най-висок процент отговорили, че не прилагат никакви мерки за опазването на околната среда – съответно 40% и 36%. За сравнение 96% от населението на Северна Америка и 95% от жителите на Западна Европа заявяват, че вземат мерки за опазване на околната среда. В страните от Източна и Централна Европа 66 на сто от хората казват, че прилагат някакви мерки. 26% дори отговарят, че в своите домакинства не прилагат никакви мерки за опазване на околната среда.

Инфо:gorichka.bg

И казано по друг начин....
В България само 21% от хората казват, че събират отпадъците си разделно, за да бъдат рециклирани или пък се стараят да отделят по-малко количество отпадък. 38% пестят енергия, а 24% - вода. Това сочи изследване на"Галъп Интернешънъл", проведено в 57 страни от света. Данните са цитирани от министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров в обръщение по повод Деня на Земята.Едва 9% предпочитат да пътуват с градския транспорт, за да опазват въздуха от замърсяване. 15% от запитаните българи заявяват, че не ползват продукти в пулверизатори, а 6% предпочитат презареждащи се батерии, сочат още резултатите от изследването.У нас се наблюдава и висок процент на гражданите, отговорили, че не прилагат никакви мерки за опазване на околната среда - 36%. "Това показва, че ни чака сериозна работа за това всеки от нас да осъзнае своята отговорност за намаляването на негативните последици от измененията на климата", посочва министърът.

Info:aktualno.com и gorichka.bg

четвъртък, 24 април 2008 г.

Акция на Greenpeace срещу изсичането на палмовите гори в Индонезия


Dear friends,

Your campaign to save Indonesia's rainforests, the climate and the orang-utans that live there, starts here. Watch this short video.

The palm oil industry is the problem.

We've made maps, videos and reports to identify the emergency facing the forests. Now we're turning to the company who needs to help stop the destruction: Unilever, the huge multinational corporation behind Dove soap and other household brands containing palm oil.

Unilever buys its palm oil from suppliers who destroy Indonesia's rainforests for their palm plantations, leading to further climate change and killing orang-utans and other endangered species in the process. By their own admission, Unilever is the biggest single user of palm oil in the world, which is why they can't wash their hands now of this problem. We mustn't let them.

A truly responsible company would not buy from suppliers who trash forests. But Unilever needs to be moved into action, which is what the international Dove campaign is about.

Come watch the 1-minute video and take action online today.

Thank you,

Eoin, Dietlind, Elaine, Tom, Giona, Daniel, Tim and all the forests campaign

сряда, 23 април 2008 г.

Честване Денят на Земята по света



България

Денят на Земята- България-Earth day Bulgaria
За видео кликнете ТУК

Фотогалерия - Денят на Земята по света
Активисти на "Грийпийс" в Ангоно, източно от Манила, Филипините



(AP Photo/Gerald Herbert) От търсачката това излезе:)



Day Care Students and Buzz

Earth Day -Америка

Earth Day March with Petition Car in Toronto
Earth Day March in Yonge-Dundas Square in Toronto
Денят на Земята- Канада, Торонто





Акция за Деня на Земята 22.04.2008г.

Почистват Ропотамо за Деня на Земята



Почистват Ропотамо за Деня на Земята
Бригада от 60 души - еколози, ученици, представители на Регионалната инспекция по околната среда и водите ще се включат доброволно днес в акция по почистването на река Ропотамо. Инициативата за Световния ден на Земята - 22 април, е на община Приморско, която ще извози събраната смет. Денят на Земята се отбелязва от 1970 година най-напред в САЩ. Всяка година Международната мрежа за Деня на Земята координира действията на повече от 12 000 партньори в над 170 държави, насочени към опазване на планетата Земя и съхраняване на живота върху нея.

Източник: Дарик радио

събота, 19 април 2008 г.

Ще строят вятърни паркове в България!

"Енел" строят вятърни паркове в Севлиево


ветрогенератор

Автор: Деница Шуманова

Въз основа на подписания "Меморандум за сътрудничество за разработване на проекти за възобновяема енергия на територията на община Севлиево" от кмета на общината Йордан Стойков и представляващия италианската енергийна компания "Енел" Марчело Риналди, на територията на общината ще бъдат зградени ветрови електроенергийни паркове, съобщи радио Дарик.

Инвестициите във възобновяеми енергийни източници са сред ключовите приоритети на "Енел".

Успешната реализация на проект за вятърен парк в община Севлиево ще има благоприятен ефект както за изпълнение на европейските ангажименти на България, така и за привличане на значителни инвестиции в екологичночисто електропроизводство.

"Енел" е най-голямата енергийна компания в Италия и втората по големина в Европа по инсталирана мощност. Тя произвежда и продава електроенергия най-вече в Европа, Северна и Латинска Америка и присъства в 21 държви в цял свят с производствена мощност от приблизително 80000 MW.

Климатът се променя с Ужасяваща Скорост!

На везната са 1% от БВП и планетарна катастрофа

Автор: Димитър Събев
Лорд Стърн, който с доклада си преди 18 месеца наелектризира обществеността и даде мощен тласък за световните лидери да изберат пътя на устойчивото развитие, счита, че ситуацията е далеч по-страшна, отколкото е предполагал в предпоставките, върху които е изградил доклада си през есента на 2006 г.

„Недооценихме обхвата на вредите и рисковете от промяната на климата", заявил е Стърн по време на реч в Лондон през тази седмица. „Всички връзки във веригата като цяло са по-лоши, отколкото си мислехме преди няколко години".

Докладът на Стърн с публикуването си и с препоръките, които даде на световната икономика (например автомобили с нулеви емисии в целия свят до 2050 г.) породи аплодисменти и освирквания в различните лагери на дебата за измененията в климата, пише The Independent.

Година и половина след публикацията, лорд Стърн укорява тези, които се съмняват и подновява призива за спешно глобално действие. „Хората, които казаха, че това е преследване на сензация чрез вдъхване на страх, са в дълбока грешка. Ако нещо съм сгрешил, е че бях твърде сдържан. Това, за което играем, е трансформация на планетата".

Емисиите парникови газове нарастват далеч по-бързо, отколкото се считаше преди, тъй като действието на някои фактори по-рано не бе изцяло оценено. В това число се включва изпускането на газ метан от топенето на вечно замръзналите почви в полярните области, окисляването на океаните и гниенето.

Влошаващата се ситуация повишава нуждата за глобално съглашение за намаляване на въглеродните емисии, изтъква Стърн. То трябва да бъде постигнато на конференцията за климата през следващата година в Копенхаген.

Авторът на въздействащия доклад за измененията в климата е повторил оценката си, че правителствата и бизнесът трябва да инвестират между 1 и 2 процента от глобалния БВП годишно до 2050 г. в нови технологии и ефикасни мерки пред лицето на климатични промени с катастрофичен мащаб. Глобалната система за търговия с въглерод трябва да е „лепилото" на световно споразумение за климата, казва Стърн.

Секторът, който ще бъде най-силно засегнат от евентуално въглеродно споразумение, е енергетиката. Тя е причинител на близо две трети от емисиите. „Нужно ни е електричество с нулеви въглеродни емисии или поне много близо до нулата, до 2050. Това означава улавяне и съхраняване на въглерода в производството на електричество до 2050 г., това означава ядрена енергия, това означава възобновяеми енергийни източници".

Нарастващото приложение на въглищата в генерирането на електричество, особено в Китай, където всяка седмица заработва нова ТЕЦ на въглища, означава, че технологията за улавяне и съхраняване на въглерода - все още непроверена в индустриален мащаб - е критично важна и много бързо трябва да се приложи на практика.

Въглищата са не само най-мръсното гориво, но и единственият голям енергиен източник, от който големите страни - консуматори все още имат значителни запаси в своите граници и е сравнително евтин. По тази причина според редица експерти, икономисти и енергетици, потреблението на въглища ще се увеличи значително

Лорд Стърн обяснява риска, в който светът се намира сега, с ипотечна сделка с първоначално по-ниски вноски за изплащане. „Ако започнем сега, това означава, че са нужни поне 1% от световния БВП. Това е малко, съотнесено с катастрофа на планетата".

Според данни на ЦРУ, БВП на света за 2007 г. изчислен според паритета на покупателната способност, възлиза на $ 65 820 000 000 000 (65.82 трилиона долара). Тоест призивът на Никълъс Стърн, бивш председател на Световната банка, е правителствата и бизнесът по света да започнат да отделят поне $650 милиарда годишно за екологични подобрения.

Това е съпоставимо с годишния бюджет на Министерството на отбраната на САЩ ($439 млрд. за 2007 г.). А според изчисленията на нобеловия лауреат Джоузеф Стиглиц, войната в Ирак е струвала на Америка около 3 трилиона долара досега, тоест еквивалентът на инвестициите за сигурно бъдеще за целия свят в следващите пет години.

Призивът на сър Стърн за незабавно действие контрастира с изказването на президента Джордж Буш по време на организираната от САЩ конференция за климата в Париж тази седмица. В САЩ нарастването на въглеродните емисии ще бъде спряно към 2025 година, каза Буш. Според екологичния министър на Германия Зигмар Габриел, речта на американския президент е била неандерталска.


Информация: http://money.ibox.bg

вторник, 15 април 2008 г.

Незаконно строителство на Слънчев бряг!

Екогласност: Строи се върху дюните в Слънчев бряг!

дюна,дюни

Източник: news.bg

За строителство върху защитени територии в курортен комплекс "Слънчев бряг съобщават в декларация до министър-председателя, министерствата на околната среда и водите и МРРБ от политически клуб "Екогласност".

Тя е адресирана още до Областния управител на Бургас и кмета на Несебър, съобщава още Бургас. инфо.
От Екогласност изразяват възмущение, че териториите се урбанизират и унищожават целенасочено.

"Оставаме с впечатление, че с мълчаливото съгласие на компетентните държавни институции върху защитените пясъчни образования се изгражда инфраструктура, засаждат се дръвчета, строят се тротоари и паркинги.

Налага се извода, че всичките тези строителни дейности при бездействие на отговорните институции обслужват определени интереси", се казва в декларацията.

От Екогласност настояват да не се променя статута на изключителна държавна собственост на природна забележителност "Пясъчни дюни".

Предлага се също тя да се включи в списъка на защитените територии, да се разработи и утвърди план за управлението на цялата ивица.

От Екогласност заплашват с протести ако не бъдат предприети мерки за опазването на околната среда в региона на "Слънчев бряг".

четвъртък, 10 април 2008 г.

Търсим помощ от Евродепутати за Рила!

Евродепутат ще оглежда строителството в Рила по покана на еколози

Граждани за Рила

Граждани за Рила" ще връчат на Маргрете Аукен копие от подписката за запазване на Рила, която вече получи подкрепата на близо 100 000 души
Маргрете Аукен ще посети България и планината Рила на 1 март, за да запознае на място с планираното и извършващо се вече изграждане на няколко ски курорта, съобщиха от "Граждани за Рила".

Маршрутът на посещението, което ще протече между 10.00 и 16.00 ч., ще обхване местата в северната част на планината, където в нарушение на директивите на ЕС за "Натура 2000" са планирани за построяване ски курортите "Паничище-Езерата-Кабул" (със строящата се в момента долна станция на лифт от х. "Пионерска" до х. "Рилски езера"), "Говедарци-Искровете-Мальовица ", "Самоков-Боровец-Бели Искър" (т. нар. Супер Боровец), "Долна Баня-Ибър" и "Костенец-Белмекен".

Представители на "Граждани за Рила", неправителствени организации и местните общности ще запознаят депутатката, която е член на групата на Зелените/Европейски свободен алианс и член на Комитета по околна среда, здравеопазване и безопасност на храните и Комитета по петициите към ЕП с мащаба на планираните ски курорти и с катастрофалните последици от тяхното реализиране върху Националния парк "Рила" и "Рила-буфер" (единствената предложена за включване в "Натура 2000" зона, която правителството на България отхвърли поради силния натиск на инвеститорски групировки, възнамеряващи да застроят неповторимата и скъпа на всички българи Рила планина с грандомански ски курорти).

"Граждани за Рила" ще връчат на Маргрете Аукен копие от подписката за запазване на Рила, която вече получи подкрепата на близо 100 000 души.

Борбата за Рила продължава!




Новини»Мълчаливо бдение за Рила

Граждани на Република България,

Природозащитници от цялата страна са обединени около една светла идея. С чиста мотивация и любов отправяме посланието: помогнете да запазим Рила тихо и чисто място, светиня на българския народ.
Елате на 11.04, в 18:30ч. на Попа за да помълчим заедно. За Планината, но не с наведена глава.
Нека от вътрешната ни тишина да се роди истинското решение на проблема
Сега, ние призоваваме за противопоставяне срещу финансовите интереси на шепа хора. Нямаме моралното право да позволим на Министерски Съвет да премахва статута на защитени територии в България, да нахлуваме и експлоатираме до краен предел прекрасната ни природа.
Значението на Рила Буфер (единствената територия, не приета в Натура 2000 поради инвеститорски интерес ), като зона, служеща да смекчи човешкото въздействие върху НП Рила е безспорно. Бившият директор на парка, Васил Петров, посочи конкретно застрашените видове и твърдо застана против проекта. В резултат на това той бе уволнен.
Населението на Община Сапарева Баня е манипулирано с обещания за светло и безметежно бъдеще. В случая истинският длъжник е държавата. Ние настояват за активна държавна политика, за развитие на алтернативния туризъм в България. Месното население, и то не само в Община Сапарева Баня има право да получи такава информация и се нуждае от подкрепа за реализиране на проекти в тази посока.
Настояваме зона Рила Буфер да бъде върната в Натура 2000. В противен случай българските граждани да знаят, че подножието на Рила ще заприлича на КК Слънчев Бряг, а самия национален парк Рила ще бъде подложен на невъобразимо човешко въздействие. Животински и растителни видове ще бъдат заплашени от директно унищожение, а спокойствието в планината ще бъде безвъзвратно загубено.
Рила Планина ще страда и плаче. Рила е жива, тя е наша майка.Помогнете да спасим Рила.
Мълчаливо бдение за Рила ще се проведе паралелно в София, Варна, Велико Търново, Русе, Пазарджик.

София на Попа, 18:30.

За въпроси към Граждани за Рила:
Цвета Христова, 0895 461 590, cveta.hristova@gmail.com и Вера Петканчин, chwor151@yahoo.com


Документи и подробна информация: http://forthenature.org/cases/rila_panichishte_resort
Становище на Коалиция За Да Остане Природа: http://forthenature.org/documents/265

Поредните апетити към Иракли - райското местенце




Новини»09.04.2008 Дават 1000 дка за кариера до Иракли


Терен от 1000 дка близо до морето, по-голямата част от който се състои от частни земи и който попада в екомрежата "Натура", ще се проучва за кариера за скално-облицовъчни материали. Предложението е на министерството на екологията и вече е внесено в Министерския съвет, а фирмата, която ще проучва терена и после иска да кандидатства за концесията за добив, е хасковската "Барон" ООД.
Земите са разположени между с. Емона, Иракли и курорта Елените. Освен че са част от зона за защита на птиците, те влизат и в територията, върху която лично министърът на екологията Джевджет Чакъров забрани извършването на строежи и други стопански дейности, сред които "промяна на предназначението и начина за трайно ползване на земите и горите", както и "добив на пясък". Сега пак Чакъров е одобрил проекта за проучване на подземни богатства. За случая сигнализираха представители на собствениците, чиито терени попадат в нарочената за проучване зона. Информацията беше потвърдена от кмета на Несебър Николай Димитров и от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).
Компанията, която ще прави проучванията, е избрана след конкурс. Обявата за него е била публикувана още през 2005 г. в два национални всекидневника. Дружеството "Барон" е било единствен кандидат.
Забраната за стопанска дейност, която в момента важи и за въпросните 1000 дка, беше издадена от екоминистъра през юли 2006 г. след протест на еколозите срещу проектите за изграждане на вилни селища на Иракли. Първоначално тя беше едногодишна, след което Чакъров я удължи до края на юли тази година.
Според подготвената процедура за проучвания на подземни богатства теренът ще бъде предоставен на частната компания за срок от една година. През този период тя ще проучва има ли скалнооблицовъчни материали, които биха могли да бъдат добивани. След това същата компания би могла да кандидатства за концесия и за създаването на кариера. Собственикът на "Барон" Иларион Чилингиров потвърди пред "Дневник", че е кандидатствал за правото за проучване, а след това има намерение да кандидатства и за концесия.
"В МОСВ е получено становището на община Несебър и предложението за проучването е внесено в Министерския съвет в понеделник", съобщи пред "Дневник" директорът на "Земни недра и подземни богатства" в ековедомството Тодор Димитров. По думите му е възможно предложението да бъде гласувано още на заседанието на правителството в четвъртък.
Община Несебър се обявява против перспективата да се прави кариера. Кметът Николай Димитров обясни, че от общината са върнали няколко писма до министерството по проекта. В първото се подчертава, че местност Емонски ливади не съществува. След проверка в кадастралния план се оказало, че въпросният терен всъщност е място, известно като Пальо Манащеро. След като се е установило къде точно ще се прави проучването, кметството е дало категорично отрицателно становище. "Евентуалното разработване на залежи ще се отрази изключително неблагоприятно върху местообитанията в този район. Сериозно сме обезпокоени от тази възможност", се казва в официалния отговор на общината.
Собствениците на терени, които попадат в посочената местност, са твърдо против проекта. Ако след една година Министерският съвет разреши концесията, частната земя ще може да бъде изкупена принудително. "Това е начин земите ни да бъдат откраднати на смешни цени", коментира председателката на сдружението на собствениците Донка Китанова. Тя обясни, че в момента земите в района се търгуват срещу 200 - 250 евро на кв.м, а при принудително отчуждаване очакваната цена би била стотинки. В събота собствениците организират обществен протест на Иракли и Емона.
Преди около две години в района на община Несебър имаше друг подобен случай, когато частна компания получи концесията за добив на пясък в Слънчев бряг в района на Инджейското блато, в което попадаха 180 частни парцела.
Според Тодор Димитров от МОСВ проучването и евентуална бъдеща добивна дейност на облицовъчни материали в района няма да навреди на зоните от "Натура", защото на фирмата са дадени конкретни указания кога и с каква ефективност да работи. Освен това практиката показвала, че от проучвани 1000 дка при наличие на находище концесия се издавала за не повече от 100 - 200 дка.

източник: dir.bg

сряда, 9 април 2008 г.

430 000 декара опожарени площи за 2007

Новини»

Залесяват ерозирали гори край Пирдоп

Източник: news.bg

На територията на Държавно лесничейство Пирдоп ще бъде направено залесяване.

Инициативата е организирана от Федерация "Земеделие и горско стопанство" на КТ "Подкрепа", информират от пресцентъра на синдиката.

Те е по случай Седмицата на гората.

В инициативата ще участва Константин Тренчев, а също члeнове на Изпълнителния съвет на "Подкрепа", както и членове на други федерации на Синдиката.

Според данни на Федерация "Земеделие и горско стопанство" на КТ "Подкрепа" най-големите пожари в страната са станали през 2000 г. - 1710 броя и през 2007 г. - 1479 броя.
Опожарените площи съответно за 2000 г. са 574 060 декара, а за 2007 г. - 430 000 декара.

При неконтролируемото разпространение на пожарите имаше и човешки жертви. Официално правителството на Р България обяви бедствено положение в цели области на страната. Преките щети от пожарите в горския фонд за 2007 г. са оценени почти на 10 милиона лева.

Основни причини за възникване на горските пожари през последните години: опожаряване на растителност (стърнища и ливади) - 49%; небрежност - 29%; умишлени - 5%; естествени - 1% и неизвестни - 16% (в повечето случаи те отново се дължат на небрежност при палене на стърнища).

Повече от 75% от пожарите са възникнали извън границите на горския фонд и в последствие са се прехвърлили в горите.

Федерация "Земеделие и горско стопанство" на КТ "Подкрепа" счита, че за опазването на българските гори от пожари от особена важност е да се изпълняват редовно и в пълен обем предвидените превантивни мероприятия.

В този смисъл е и инициативата на Федерация "Земеделие и горско стопанство" на КТ "Подкрепа" за залесяване на ерозирани горски терени на територията на Държавно лесничейство Пирдоп, към която се очаква да се присъединят и всички, които са съпричастни към опазването и възстановяването на Българските гори, както и към спасяването на Земята от Глобалното затопляне.

Сборният пункт за участниците в акцията по залесяването е в 7.30 часа на пл. "Ал. Невски". Предвиден е организиран транспорт до гр. Пирдоп.

Брояч